Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Scandinavische koffie

In scandinavië zijn er een aantal bizarre tradities als het gaat om eten en drinken. Heb je welleens gehoord van kaas in de koffie? Of een lekker sterk shotje bij het ontbijt? Dit en meer is heel normaal in Scandinavië.

Scandinavische koffie is koffie met een speciaal ingrediënt en komt ook veel voor in Amerika. Maar wat is het geheime ingrediënt? 

Voordat het geheim wordt verklapt nemen we een stapje terug naar de geschiedenis van koffie in Scandinavië. Want in scandinavië is er een heuze koffiecultuur! 

Geschiedenis

Tussen 1917 en 1927 had Noorwegen een alcoholverbod, maar dat gold vooral voor sterke drank.

Sommigen geloven dat deze beperking van alcohol er mede toe heeft geleid dat Noorwegen de koffiedrinkende natie is geworden die het nu is. Zelfs toen er alcohol beschikbaar was, dwong de hoge prijs mensen om een ​​andere sociale drank te zoeken.

Koffie arriveerde in het begin van de achttiende eeuw in Noorwegen, waar het, net als Europa, een drank was die vooral door de rijken werd gedronken. Dit ondanks dat Noorwegen in die tijd een vrij arm land was.

Koffie sijpelde nog steeds door naar de armste delen van de samenleving, geholpen door een toename van de handel, waardoor het aantal mensen dat koffie drinkt sterk toenam.

Ondanks deze aanvankelijke factoren, denk ik dat een van de grootste redenen voor de piek in de populariteit van koffie in de afgelopen jaren grotendeels te maken heeft met het klimaat in het land.

Het geheim van Scandinavische koffie

Eieren! Ze maken Scandinavische koffie tot het rijkelijk gearomatiseerde, amberkleurige, perfect uitgebalanceerde brouwsel dat het is. Of meer specifiek, een rauwe eierschaal en zo – die je openbreekt en door je koffiedik mengt om een ​​dikke brij te vormen. 

Maar waarom? Niet iedereen weet dit, maar eieren hebben een schijnbaar magische kracht om vloeistoffen van bouillon tot wijn te “verduidelijken” tot … ja, koffie. Terwijl de vloeistof wordt verwarmd, stolt het ei, waardoor onzuiverheden uit de vloeistof en in zichzelf worden getrokken. In het geval van koffie zijn die onzuiverheden onder meer stoffen die ervoor kunnen zorgen dat koffie bitter smaakt of verbrandt. Uiteindelijk omvatten de onzuiverheden ook de gronden zelf. Met andere woorden, het ei werkt als een “ick”-magneet en filtert je koffie zonder dat je een papieren of gaasfilter nodig hebt . Na slechts drie minuten hebben het ei en de grond een uniforme klont gevormd die je gemakkelijk kunt uitpersen terwijl je een kopje voor jezelf inschenkt.

Maar hoe maak je het?

Zet drie kopjes water in een pan aan de kook. Zet een kopje koud water opzij. Meng in een kleine kom koffiedik, ei (plet de schaal terwijl je het mengt) en de resterende 3 eetlepels water. Dit is je slurry. Als het water kookt, voeg je de slurry toe aan het water en stel je een timer in op drie minuten. Als de timer afgaat, haal je de pan van de warmtebron en giet je het koude water erin. Zeef in een kruik (je laat een grote klomp ei en grond achter) en serveer.

Salmonella

Rauwe eieren zijn misschien wel de meest voorkomende bron van voedselvergiftiging door salmonella. Scandinavische koffie elimineert dat risico door de eieren drie minuten te koken, wat betekent dat ze volledig gaar zijn en je met vertrouwen kunt drinken.

 

https://koffiemachine.org/kaas-in-koffie/