Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Wat is een woonverzekering en wat kun je er mee?

Er zijn tegenwoordig een hoop verzekeraars waar je terecht kunt voor het afsluiten van even zoveel verzekeringen. Het mooie is dat we niet eens overdrijven. Zoek voor de lol maar eens eenvergelijkingssite op en je zult zien dat er een gigantisch aanbod op de markt is. Juist vanwege die omvang is het belangrijk om overzicht te bewaren.

 

Laten we allereerst even toelichten wat een woonverzekering eigenlijk is. In de meeste gevallen betreft het een verzamelnaam voor een drietal verschillende verzekeringen, namelijk de opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Hoewel de meeste mensen wel eens van de term hebben gehoord, is nog niet bij iedereen bekend wat je er precies mee kunt of waar je nu exact voor verzekerd bent.

 

In dit artikel gaan we bovenstaande drie verzekeringen globaal met je doornemen en laten we zien waarom dergelijke verzekeringen aan te raden zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering is in het leven geroepen voor schade die je per ongeluk aanricht bij anderen. Stel dat je op de koffie bent bij je buurvrouw en je stoot een exclusieve vaas van de sokkel, dan kun je de ontstane schade verhalen op deze verzekering. Om het in ‘dure’ termen uit te leggen vergoedt de aansprakelijkheidsverzekeringletsel- en zaakschade.

 

Het is niet verplicht (behalve als je jager bent of exploitant van een kerncentrale) om deze verzekering af te sluiten maar je merkt dat ongeluk in een klein hoekje kan zitten. We raden het dus te allen tijde aan. Geen idee waar je moet beginnen? Kijk eens op de website vanLemonade die inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen aanbieden.

 

Veel meer dan twee alinea’s kunnen we eigenlijk niet vertellen over deze verzekering. Wat we wel graag willen opmerken is dat deze verzekering geregeld in een adem wordt genoemd met een zogeheten WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) – verzekering. Dit is absoluut niet hetzelfde. Je bent namelijk verplicht een WA-verzekering af te sluiten als je in het bezit bent van een motorvoertuig zoals ee/n brommer of scooter. Heb je een auto, dan is deze inbegrepen bij de autoverzekering.

Opstalverzekering

In de volksmond wordt dit op zich de ‘woonverzekering’ genoemd omdat je hiermee letterlijk je woning verzekerd. Het gehele onderkomen? Yep, vanaf de voordeur tot bij wijze van de schoorsteen. Het gaat hier echter niet standaard om de fundering, het geraamte, van het huis. Hoewel een groter wordende groep verzekeraars de fundering tegenwoordig wél standaard opneemt in de verzekering, is het bij anderen zo dat je deze kunt meeverzekeren tegen een hogere maandpremie.

 

Een opstalverzekering hoeft nooit te worden betaald door huurders, de eigenaar van een woning kan ervoor kiezen deze af te nemen. We schrijven ‘kan’ omdat het in de regel geen verplichting is. Dat wil zeggen wanneer er geen hypotheek op het pand rust. Is dat wel het geval, dan stelt de bank die de lening verstrekt doorgaans een opstalverzekering verplicht.

 

Belangrijk om te onthouden is dat je met deze verzekering, hoewel schade-dekkend, geen schade aan spullen kunt claimen. Die kun je veiligstellen met de zogeheten inboedelverzekering, waar we in de laatste paragraaf op zullen komen.

 

Wat voor soorten schade er kan worden gedekt? Dit is vrij divers en kan per verzekeraar verschillen. Voorbeelden zijn brand-, storm- en waterschade, inbraak en diefstal. Je kunt de verzekering daarnaast ook uitbreiden met bijvoorbeeldglasschade.

Inboedelverzekering

Stel dat je mooie tegels in je woning hebt, ze net hebt schoongemaakt en vervolgens met de dweil de televisie van het IKEA-meubel afstoot. Dat is behoorlijk vervelend, maar het is nog erger als blijkt dat je er niet voor verzekerd bent.

 

Voor dergelijke ongevallen kun je een beroep doen op de inboedelverzekering, die schade dekt aan de huisraad. Goed om te vermelden is dat naast roerende zaken, ook kleine huisdieren zoals katten, honden en bijvoorbeeld cavia’s en fietsen worden gerekend. Voordat de vraag in je opkomt beantwoorden wij hem alvast: een BMW valt dus niet onder deze verzekering, evenals contant geld.

 

Nu we het toch over een auto hebben: Fijn om te weten is dat je inboedel ook verzekerd is wanneer het niet is opgeslagen in je woning. Concreet houdt dit in dat wanneer je (binnen Nederland) een auto bestuurt met daarin inboedel, je eveneens verzekerd bent.

 

Maar wat nu als die eerdergenoemde televisie al twee jaar stof hapt? Wat krijg je er dan nog voor terug? De regel is dat zolang de inboedel 40 procent of meer waard is van wat het kostte bij aanschaf, je deze waarde ook ontvangt. Uitzonderingen hierop zijn bromfietsen, vaartuigen en spullen die niet meer worden gebruikt, zoals een kinderwagen die je dertien jaar geleden voor het laatst hebt opgevouwen. In dat geval wordt slechts de dagwaarde uitgekeerd.

https://www.lemonade.com/nl