Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Je huis isoleren met PIR isolatie

Je huis isoleren met PIR isolatie

De wereld is een ommezwaai aan het maken op het gebied van huisvesting sinds het ontstaan van de problematiek op het gebied van klimaat. Onze aardbol begint steeds warmer te worden, fossiele brandstoffen beginnen langzamerhand op te raken, de bevolkingspopulatie neemt met de dag toe etc. Er dient slimmer omgegaan te worden met het verbruiken van energie. Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ is hierbij een prima streven om richting aan te gaan geven in de praktijk. Onze woningen vragen om een metamorfose op het gebied van energiebeheer. Energieneutraal wonen is hierbij een veel gebruikte kreet. Om dit werkelijkheid te maken dienen we aan de slag te gaan met het isoleren van onze woningen met als doel het energieverlies te minimaliseren. Er zijn vele soorten en maten materialen op het gebied van isolatiemateriaal. Laten we eens wat dieper ingaan op PIR isolatie. 

Wat is PIR isolatie nou eigenlijk?

PIR isolatiemateriaal wordt verkocht in de vorm van platen. Deze zijn gemaakt van PIR, een harde kunststof die een hoge warmte isolatie garandeert. De afkorting PIR staat voor polyisocyanuraat. Een moeilijk te onthouden woord, daarom hanteren we de afkorting PIR voor alle materialen die gemaakt worden van deze kunststof.

PIR isolatie heeft een gesloten cellenstructuur. Dit zorgt ervoor dat het materiaal altijd vochtvrij is. Vochtigheid kan er gewoonweg niet doorheen penetreren. Dankzij deze gesloten cel-structuur hebben PIR platen een hoog thermisch isolatievermogen. Het zijn uitstekende isolatiematerialen. In de zomer blijft de warmte buitenshuis, in de winter blijft de kou buitenshuis en de warmte die binnen genereert gaat nauwelijks verloren. Indien er PIR isolatiemateriaal verkozen wordt, zal de woning niet alleen geïsoleerd worden, maar ook duurzamer en energiezuiniger, wat een aangenaam thuisgevoel creëert. 

Waarvoor kun je PIR isolatie gebruiken?

PIR isolatie kan voor vrijwel iedere isolatie klus gebruikt worden. Bijvoorbeeld;

–         Een plat dak isoleren buitenzijde

–         Een hellend dak van zowel buitenaf als van binnenuit

–         De spouwmuren

–         Voorzetwanden

–         Vloeren

–         Badkamer

 

Aangezien PIR zo vochtbestendig is, zijn er verschillende scenario’s om van buitenaf te isoleren, zoals een plat dak of hellend dak. De platen hebben als bijkomend voordeel dat ze zeer stug zijn wat tocht door krimp en via kieren voorkomt, licht van gewicht, brandveilig en makkelijk bewerkbaar zijn met een mes of speciale zaag. Kies je voor PIR osb dan lever je in op vochtwerendheid en kun je alleen binnenshuis isoleren. 

Hoe PIR te plaatsen?

Wanneer PIR gemonteerd wordt, kun je ervan uitgaan dat de platen die gemonteerd zijn, niet zullen krimpen. Anderzijds zouden er tochtkieren en lekkage ontstaan. Het is daarom zaak om de kieren en naden tussen de panelen allemaal te dichten. Worden de PIR platen niet (goed) afgedicht, dan zal het resultaat een stuk minder zijn. Vocht en lucht (warmte en/of kou) kunnen nog steeds de woning binnendringen. Dicht alle kieren en naden tussen PIR platen daarom af en gebruik daar speciale tape en purschuim voor.

Wat kost PIR isolatie?

Het kopen van PIR isolatie is vergeleken met andere isolatiematerialen een dure optie. XPS, EPS of isolatiewol zoals steenwol of glaswol zijn materialen, die over het algemeen goedkoper zijn. Hier dient wel een opmerking bij! PIR isolatie behaald namelijk hogere isolatiewaardes, PIR isolatiemateriaal is veel slanker, overige isolatiematerialen zoals eerder genoemd dienen grotere hoeveelheden van gebruikt te worden om dezelfde isolatiewaarde te behalen als PIR. Dit getuigt zich in het moeten kopen van meer materiaal, wat de totale prijs van de isolatie sterk verhoogt. PIR is wellicht duurder, rond de 9 euro per vierkante meter (prijs is afhankelijk van de huidige marktomstandigheden), maar beter om mee te isoleren. 

 

 

https://directwonen.be/huis-isoleren-met-pir/