Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Wat zijn de aanschafkosten van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een goede investering voor uw spaargeld. Op zonnepanelen zit een uitstekend rendement en daarnaast draagt u ook bij aan beter milieu.

 

Wat kost een zonnepaneel?

De kosten van de zonnepanelen zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals het merk zonnepaneel, het type zonnepaneel en het aantal Wattpiek.

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm gedaald, maar komen nu weer in een lichtelijke prijsstijging. Dat komt door de stijging van de kosten voor de grondstoffen. Voor een gemiddeld zonnepaneel met een totaal vermogen van 325-345 Wattpiek betaalt u €230,- (exclusief BTW).  Dit is een gemiddelde en hangt dus van vele andere factoren af.

Daarnaast komen er bij het aanschaffen van zonnepanelen ook kosten bij voor het installeren, het montagemateriaal, de omvormer en de bekabeling.

 

De gemiddelde prijs voor een zonnepaneel per Wattpiek inclusief omvormer en installatie is ongeveer €1,47. Een installatie van 10 zonnepanelen, 375 Wattpiek kostte in 2021 gemiddeld €5500,- (exclusief BTW).

 

Andere kosten waar u rekening moet houden zijn de onderhoudskosten, deze kosten liggen erg laag. De zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig en een groot deel van het onderhoud kunt u zelf doen. Toch is het verstandig om eens in het jaar een zonnepanelen specialist in te huren om uw zonnepanelen goed te laten reinigen en te inspecteren. De kosten hiervan liggen ongeveer tussen de €100,- en €150,-. Die kosten komen er dus jaarlijks bij.

 

Kosten versus opbrengsten

Bij het aanschaffen van zonnepanelen hoeft u niet alleen naar de kosten te kijken, ook de opbrengsten kunnen meegenomen worden in de afweging. Uiteindelijk wilt u natuurlijk dat de zonnepanelen meer opleveren dan ze hebben gekost. En dat er over de levensduur een zo groot mogelijk rendement wordt behaald.

 

Bij de aanschaf van de zonnepanelen is het van belang om ook naar de lange termijn te kijken. In de lange termijn zult u de zonnepanelen gaan terugverdienen en zal het rendement gaan stijgen.

 

Als u nu uw zonnepanelen laat installeren kunt u de investering gemiddeld binnen zeven jaar terugverdienen. Vanaf 2023 loopt de teruglooptijd van de investering in zonnepanelen terug tot negen jaar. 

 

Homan Solar installeert zonnepanelen bij bedrijven en particulieren. Wilt u meer informatie over zonnepanelen bij u thuis of op de zaak? Neem dan contact op en vraag naar de mogelijkheden!