Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Wel of niet in een tiny house wonen?

Wel of niet in een tiny house wonen?

Tiny houses zijn steeds populairder. Vaak is er meer vraag dan aanbod. Overweeg jij om in een tiny house te gaan wonen? Kijk dan hier voor een overzicht van de voordelen, maar ook de nadelen van in een tiny house wonen. Het kan maar zo zijn dat je na het lezen van dit artikel weet of je een tiny house wil of een alternatief…

De prijs van een tiny house

Er zijn een heleboel voordelen te benoemen. Over het algemeen is een tiny house goedkoper dan ‘een gewoon huis’. Het gaat alleen niet om zulke grote verschillen als men soms denkt. De prijs van een tiny house varieert van 0 tot circa 100.00 euro. De prijzen in Nederland liggen vaak rond de 30.000 en 45.000 euro. Daar heb je zeker een leuk kant en klaar model voor.

Alleen dan ben je nog niet klaar. Het huis moet namelijk ook nog ergens staan. Dat is nog wel eens een ding, veel gemeentes zijn nog niet zo soepel met de regels. Vaak zijn er constructies waarin je voor bijvoorbeeld 10 jaar een grond pacht voor zo’n 200 euro. Dit betekent dat je na die periode misschien nog verhuiskosten krijgt. Grond kopen voor een tiny house is ook een optie. Voor een klein kavel betaal je al snel meer dan 75.000 euro. Nog een nadeel ten opzichte van een ‘normaal huis’ is dat je huis niet zo lang meegaat. Denk eerder aan zo’n maximaal 50 jaar, mits je tiny house kwalitatief hoogwaardig genoeg is daarvoor.

Het komt er dus op neer dat je met een tiny house mogelijk zo’n 125.000 euro (35.000 euro en 90.000 euro) voor vijftig jaar hebt kunnen wonen en nog in het bezit bent van een klein kavel.

Wat wel zo is, dat je waarschijnlijk qua energie en water verbruik een stuk goedkoper uit bent, aangezien er weinig woningruimte is. Een tiny house is namelijk kleiner dan 50 vierkante meter.

Duurzaam

Het is vaak een stuk makkelijker om zelfvoorzienend en zo energieneutraal mogelijk te leven. Juist doordat een tiny house zo klein is, is het ‘wat beter behapbaar’. Je hoeft zo niet afhankelijk te zijn van een energieleverancier. Dat kan een bepaald gevoel van vrijheid geven. Het neemt niet weg dat je in een ‘gewoon klein huis’ niet duurzaam kunt wonen. Alleen de meeste ‘normale’ kleine woningen zijn vaak sociale huurwoningen die nu vaak nog niet zo duurzaam zijn.

Qua comfort is een tiny house vaak wat minder fraai: je moet in een kleine ruimte wonen en in sommige tiny houses is het in de winter toch wel echt een stuk kouder dan in een huis van steen.

Tiny house te koop funda

Lijkt jou een tiny house wel wat, kijk dan eens naar de tiny house te koop funda. Op tiny House te koop funda staan een heleboel leuke tiny houses. Weet je het nog even niet? Bedenk dan goed wat jou wel en niet aanspreekt aan een tiny house. Misschien past dan een ‘gewoon klein huis’ of een camper voor ‘erbij’ wel beter bij jou. Lees ook gerust over de tiny house te koop funda.

https://www.paradijsvogelsmagazine.nl/funda-tiny-houses-kopen/