Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Zo zorg je ervoor dat je afzuigkap schoon blijft

In feite heb je weinig onderhoud aan een afzuigkap. En als je weet wat je wanneer moet doen, gaat ze gemakkelijk 10 jaar of langer mee. Hieronder vertellen we je met enkele tips hoe je je afzuigkap kan schoonmaken We baseerden onze tips op een normaal gebruik. In dit artikel lees je de 3 meest voorkomende onderhoudstaken voor je afzuigsysteem.

De vetfilters wassen

De vetfilters van je afzuigkap raken langzaam verzadigd, waardoor je hele toestel minder efficiënt werkt. Heb je vetfilters in kunstvezel? Dan vervang je die het best om de 2 à 6 maanden, afhankelijk van je merk en je toestel. Metalen filters kun je wassen en blijven gebruiken. Soms zit er op je afzuigkap een lampje dat aangeeft wanneer je de filters moet wassen. Is dat niet het geval? Reinig ze dan elke 2 maanden. De handleiding van je toestel legt uit hoe je de metalen filters uit de afzuigkap haalt. Daarna heb je 2 mogelijkheden: stop ze in de vaatwasser (gescheiden van je servies en bestek) of was ze met de hand. Je hoeft daarbij niets speciaals te doen: laat de filters een tijdje weken in warm water met afwasmiddel, schrob ze met een borstel of sponsje, spoel ze uitgebreid na en droog ze goed af voor je de filters weer installeert.

Koolstoffilter vervangen van een ionische afzuigkap

Werkt je afzuigkap met hercirculatie? Dit wil zeggen dat je geen afzuiging hebt naar buiten. Je hebt 2 soorten afzuigkappen in deze soort. De ionische afzuigkap is de meest voorkomende maar voor de echte hipster of diegene die wil uitpakken met de nieuwste innovaties is er de kookplaat met afzuiging, soms ook wel downdraft genoemd. Ieder gerenommeerd merk heeft intussen een afzuigsysteem dat op werkbladhoogte zijn werk doet. Geïntegreerd in het werkblad of de kookplaat zelf. Gedaan met het stoten van je hoofd tegen de uitstekende rand van je afzuigkap. Deze afzuigkappen werken met koolstoffilters die je om de drie maanden moet vervangen. Drie maanden zijn zo voorbij. Noteer daarom de datum waarop je de filters verving. Of stel een herinnering in via je smartphone.

Lampen vervangen

Het laatste onderdeel van het onderhoud van je afzuigkap is de lamp. Nieuwe toestellen hebben tegenwoordig onderhoudsvrije ledlampen. Maar heb je nog oude lampjes? Die kun je zelf vervangen als ze kapot gaan. Doe dit meteen. Anders overbelast je de overblijvende lamp(en). Op het toestelplaatje van je afzuigkap lees je de maximale sterkte van je nieuwe lampje. Wacht tot de lamp volledig is afgekoeld vóór je hem uit je toestel haalt. Soms moet je een beschermkapje losschroeven of de vetfilter verwijderen om een lamp te vervangen.

Zo, nu weet je tot in de puntjes hoe je je afzuigkap onderhoudt. Veel kookplezier!