De CV ketel kan je ook verplaatsen

Verreweg de belangrijkste reden om een cv-ketel te verplaatsen is dat de originele plek op een of andere manier storend en onhandig is.

Nieuwe ontwikkelingen kunnen er ook toe leiden dat een nog goed functionerende ketel bijvoorbeeld naar de zolder moet, omdat het daar eenvoudiger aan te sluiten is op de energie van de te plaatsen zonnepanelen. Het kan natuurlijk ook dat je de cv-ketel zowel wilt vervangen als een andere plaats wilt geven.

In alle gevallen gaat het echter niet om zo maar de ketel oppakken en het ergens anders neerzetten, er komt wel iets meer bij kijken. Daarom kun je eigenlijk het beste een professionele installateur inhuren het voor je te doen.

Waar moet je als doe-het-zelver vooral op letten?

 • Vraag jezelf af of het absoluut noodzakelijk is de ketel te verplaatsen

 • Maak een zorgvuldige kosten-baten analyse, waarbij de baten overigens niet altijd in geld uitgedrukt hoeven te worden

 • Laat je goed en duidelijk inlichten over de te verwachten werkzaamheden; vooral het verleggen en opnieuw aansluiten van gasleidingen eist zorgvuldigheid

 • Zorg ervoor dat je nauwkeurig op de hoogte bent van alle veiligheidsvoorschriften

 • Bezuinig niet op materialen, mochten die nodig zijn

 • Doe het zomers, omdat je dan geen verwarming nodig hebt

 • Laat het systeem controleren door een vakman

Een cv-ketel verplaatsen doe je niet zomaar, maar is in sommige gevallen wenselijk of zelfs niet te vermijden. Informatie, zorgvuldigheid en mogelijk vakkundige hulp zijn daarbij factoren van het grootste belang.

Een huis kun je zien als een soort van organisme, waarbij het noodzakelijk dat alle onderdelen zo met elkaar samenwerken dat het een optimaal woongenot biedt aan de bewoners. Afgezien van het feit dat verschillende bewoners verschillende eisen op dat gebied hebben, veranderen ze ook nog eens om de bepaalde tijd.

In dat geval moet er dus iets gedaan worden aan het organisme, het huis, om die voorwaarden opnieuw te optimaliseren.

https://www.installatievakwinkel.nl/verwarming/cv-ketels