Van glas-in-lood naar dubbel glas

Dat glas decoratief is, wisten ze al in de middeleeuwen. Met speciale technieken maakten ze de sierlijkste wijnglazen, karaffen en vazen. Dit antieke glas is te bewonderen in het glasblaasmuseum te Leerdam waar glasblazers deze technieken proberen na te bootsen. Het glasblaasmuseum is absoluut de moeite waard om eens te bezoeken. Ook voor kinderen is het zeer interessant. Terwijl het publiek toekijkt maken glasblazers, waarvan sommige in opleiding, de mooiste voorwerpen. 

Glas-in-lood

Tegenwoordig hebben alle huizen ramen met ruiten, maar dat is niet altijd zo geweest. Pas in de late middeleeuwen kregen huizen vensters met glas. Dit glas bestond uit kleine stukjes en werd in lood gezet. Zo ontstond het glas-in-lood raam. Niet iedereen kon zo’n glas-in-lood raam betalen. Dit had ook te maken met het productieproces. Alleen beukenhout brandde heet genoeg om glas te maken. Glas kwam dus uit streken met veel beukenbossen. De meeste huizen hadden vensters zonder ruiten en als het koud werd, sloot men de houten luiken. Om toch wat lichtinval te hebben overdag spande men ook wel varkensblazen, geolied papier of een linnen doek voor het venster.

Dubbel glas

Nu hebben de meeste huizen dubbel glas. In verhouding met vroeger is dubbel glas voor iedereen betaalbaar geworden. Toch blijft dubbel glas een prijzige aanschaf. Dubbel glas moet aan verschillende eisen voldoen. Omdat dubbel glas isoleert, bespaart men ook weer kosten van de energierekening. Een oud pand dat nog niet is voorzien van dubbel glas, heeft dan ook vaak enorm hoge stookkosten. De warmte verdwijnt enorm snel door enkel glas. Vaak zijn de kozijnen ook aan vervanging toe. Door de kieren van raam- en deurkozijnen verdwijnt ook veel warmte. Soms ervaart men zelfs tocht in huis. Dubbel glas en goede kozijnen nemen al deze ongemakken weg en geven u een warm en comfortabel gevoel. 

http://www.old-style.nl/