Het Thuisgevoel
Image default
Electronica en Computers

Het veilige thuis gevoel voor uw buurt

In Nederland zijn er steeds meer hart veilige zones dat betekend dat er steeds meer zones zijn waar men binnen 6 minuten een AED kunnen gebruiken. Ook zijn er steeds meer buurten die door middel van buurt aed acties een AED aanschaffen dit geeft een nog veiliger Thuisgevoel.

Wanneer gebruik je een AED:

Op een moment dat iemand een hartaanval krijgt, is er hopelijk iemand in de buurt die kan reanimeren. Deze persoon volgt de te nemen stappen die hij of zij geleerd heeft. In de eerste plaats wordt de plek waar een slachtoffer ligt veilig gemaakt. Het is beter om een slachtoffer niet te verplaatsen.

Als zowel de te reanimeren persoon als de hulpverlener veilig is, worden de volgende punten gecontroleerd: is iemand aanspreekbaar, is er een hartslag te voelen, haalt de persoon in kwestie adem. Dan is het tijd voor de volgende stap.
De hulpverlener laat 112 bellen en stuurt iemand op pad om een AED te halen. Ondertussen wordt de reanimatie gestart. Het is heel belangrijk om niet te wachten tot het apparaat op de plek des onheils is, omdat de kans van overleven al na enkele minuten sterk achteruit gaat.
Als het apparaat is gebracht, wordt de procedure opgestart en volgt men de instructies van het apparaat. Zolang de ambulance niet is gearriveerd gaat men via de AED verder met reanimeren.

 

Bekende Aed’s:

 

Bekende AED’s zijn de Primedic, Physio control lifepak en de Philips hs1 aed.