Het Thuisgevoel
Image default
Energie

Biobrandstof: wat is het precies?

Wat is biobrandstof precies?

In de afgelopen jaren is er een groeiende focus op ontwikkeling van biobrandstof gekomen. Dat betekent goed nieuws voor het klimaat. Biobrandstof is brandstof die biologisch tot stand is gekomen. Als iets de stempel ‘biologisch’ wil verkrijgen, moet het product ontstaan door natuurlijke oorzaken zonder bijkomst van chemische zaken. In dit geval geldt dit voor dit type brandstof. Welbekend is dat brandstof een verbrandingsmotor aanstuurt om aan het werk te gaan. Sinds de ontdekking van de fossiele brandstoffen werd daar massaal in geïnvesteerd. Helaas zijn fossiele brandstoffen slecht voor het milieu doordat er tijdens het verbranden hiervan veel CO2 ontstaat en vrijkomt in de lucht. Gelukkig is er een groenere oplossing in de vorm van biobrandstof.

Welke soorten biobrandstof zijn er?

Biobrandstof is uiteraard de overkoepelende term voor meerdere soorten brandstoffen. Als je kijkt naar de belangrijkste van dit rijtje dan zijn dat biodiesel en biogas. Dit zijn twee soorten biologische brandstof die allebei op een andere manier gemaakt worden. Allereerst is er de biodiesel. Daarbinnen vallen twee soorten: FAME en HVO. Eerstgenoemde is goedkoop maar heeft als nadeel dat het niet waterafstotend is, waardoor de kans aanwezig is dat bacteriën als algen zich nestelen in de verbrandingsmotor. HVO is daarentegen wel waterafstotend en beter voor je verbrandingsmotor, alleen wel tegen een iets hogere prijs. Kijken we naar het ontstaan van beide soorten biobrandstoffen, dan kom je te weten dat biodiesel gemaakt wordt van de vetten die vrijkomen bij het persen van vettige gewassen zoals maïs en koolzaad. Biogas vindt de oorsprong in het afbreken van mest en afval: de methaan die daarbij vrijkomt wordt gebruikt om dit type biobrandstof te maken.

Wat zijn de voordelen van biobrandstof?

Het allergrootste voordeel dat je behaalt met het gebruiken van biobrandstof is de keuze voor een beter milieu. Het is slecht voor de lucht op continu gebruik te blijven maken van fossiele brandstoffen. Als je bedenkt hoeveel voertuigen er dagelijks op de Nederlandse (snel)wegen rijden dan kun je wel indenken voor hoeveel uitstoot die gezamenlijk zorgen. Uiteraard is deze uitstoot niet de enige en grootste vorm van milieuvervuiling, maar stap voor stap richting een schoner klimaat gaan is een onwijs verstandige keuze.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/biobrandstof/