Wanneer je denkt aan witte wijnsoorten, dan is de kans groot dat Chardonnay wijn bovenaan je lijstje staat. Een van de belangrijkste redenen is dat het een toegankelijke wijnsoort is dat we ons er prettig bij voelen. De Chardonnay druif wordt wereldwijd verbouwd. Deze ene druivensoort heeft hierdoor enorm veel variaties. In dit artikel geven we 5 redenen waar de Chardonnay druif zijn populariteit aan te danken heeft.
Geen druif, geen wijn. Daarom starten we met de Chardonnay druif. De druif heeft een groene schil en staat bekend als een druifsoort die vrij onderhoudsarm is. Dit is gunstig omdat dit ook betekent dat de druif zich makkelijk aanpast aan verschillende klimaten en bodemsoorten. Al is een mineraalrijke of kalkrijke bodem het beste. Doordat het wereldwijd verbouwd wordt zijn de opbrengsten hoog. Denk aan miljoenen flessen Chardonnay wijnen per jaar met uiteenlopende smaakprofielen en prijsklassen. De Chardonnay druif is afkomstig uit de Bourgogne in Frankrijk. De naam heeft de populaire wijn te danken aan een klein stadje in Maconnais. Dit gebied, in het zuiden van Bourgondië, maakt hoogwaardige en relatief goedkope Chardonnays. Reis je toevallig door Bourgogne? Dan valt het je misschien op dat je geen wijn vindt met een label Chardonnay erop. De gebruikte benamingen in Frankrijk zijn: Bourgogne Blanc en Chablis. Ook synoniemen als Montrachet, Meursault en Pouilly-Fuissé komen in deze regio veel voor.
De Chardonnay druif gebruiken we bij uitstek bij de productie van witte wijnen. Maar is er nog een wijnsoort waar dit pareltje in terug te vinden is. Chardonnay is namelijk een van de drie belangrijkste druiven voor het maken van Champagne. Misschien niet wat je in eerste instantie zou denken. Deze druif in combinatie met (rode) Pinot Noir en Pinot Meunier staan aan de basis van Champagne.
Als Chardonnay ergens om bekend staat dan is het om zijn brede scala aan smaken. Ga je bij twee verschillende restaurants zitten en je besteld een Chardonnay besteld, dan is de kans aanwezig dat het smaakprofiel verschilt. Zo heb je wijnen met hele frisse smaken waarbij appel, peer, tropisch, citroen en meloen de boventoon hebben. Maar bij het toevoegen van eikenhout aan het verouderingsproces komen smaken als boter en vanille meer naar voren. Met de Nieuwe Wijnwereld zien we hier een nieuwe trend ontstaan. Het overdreven manipuleren met eiken heeft geleid tot “ongeijkte” tags op het wijnetiket.
Nog een voordeel van een lekkere fles Chardonnay wijn? Het is een match made in heaven bij gevogelte, varkensvlees, zeevruchten of recepten met een basis van room of boter. Wil je een keer iets anders proberen? Ook in combinatie met guacamole, knoflook, salades en zelfs bij curry gerechten is deze wijnsoort aan te raden.
We hebben het aan de wijnboeren te danken dat deze wijn met zoveel verschillende gerechten te combineren is. De stijlen van het verbouwen en wijn maken zorgen voor de verschillende structuren in de wijn. Chardonnay is geschikt voor de meeste smaakpapillen en daarmee ook voor verschillende voedselcombinaties.
|
https://www.vinify.nl/druivensoorten/chardonnay |
