Advies: kiezen voor pelletkachel, warmtepomp of een houtkachel?

Er zijn veel verschillende manieren om een woning te verwarmen. Een cv-installatie is een van de meest gebruikte manieren, maar deze wordt steeds vaker vervangen door meer milieubewuste alternatieven. Zo is er tegenwoordig een warmtepomp, die de energie haalt uit een bron zoals lucht of water en deze vervolgens omzet om het huis te verwarmen. Een andere optie is een kachel, maar ook hier zijn weer verschillende types waartussen kan worden gekozen: een pelletkachel of een houtkachel. Hieronder worden de verschillen en voor- en nadelen bespreken om een goede afweging te maken tussen deze drie alternatieven.

 

Pelletkachel vs. Houtkachel

Een pelletkachel is een stuk minder bekend dan de houtkachel en is eigenlijk een moderne verbrandingskachel die je automatisch kunt besturen. De brandstof van de pelletkachel is geperst zaagsel, wat bij verbranding vlammen veroorzaakt waardoor het nog steeds de warme uitstraling behoudt zoals bij een houtkachel. De voordelen van een pelletkachel zijn dat deze erg veilig is, automatisch te besturen is en kostenbesparend is. Echter, een pelletkachel heeft ook enkele nadelen, namelijk dat deze redelijk vaak onderhoud nodig heeft, geluid kan maken en altijd stroom nodig heeft.

Houtkachel

Een houtkachel is een stuk algemener bekend. Doordat hout de brandstof is, wordt er bijgedragen aan een schoner milieu, en zal je kosten besparen doordat het een goedkope brandstof is. Een van de grootste voordelen van de houtkachel is dat deze veel sfeer uitstraalt en er in alle soorten en maten te verkrijgen is, zodat deze in ieder interieur mooi past. Op internet is een overzicht assortiment houtkachels te vinden, waardoor je altijd wel een kachel kan vinden die perfect in je huis past.

Warmtepomp of pelletkachel

Een warmtepomp is een energiezuinig en duurzaam alternatief voor een ketel. Ook kan de warmtepomp voor meerdere doeleinden gebruikt worden zoals het verwarmen via de centrale verwarming, maar ook het verwarmen van kraanwater is een mogelijkheid evenals het aansluiten op de vloerverwarming. De warmtepomp is daarom een veelzijdig apparaat wat zeker een goede investering is met het oog op een milieuvriendelijke toekomst. Echter, het is wel een dure optie en ook is een nadeel van de warmtepomp dat deze hoorbaar is, waardoor de plaatsing erg belangrijk is om geen overlast voor jezelf of je buren te veroorzaken. Echter, je woning moet wel voldoen aan verschillende voorwaarden voordat het plaatsen van een warmtepomp mogelijk is, waardoor een pelletkachel een veel gekozen alternatief is.