Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je moet weten over RVS

Roestvrij staal of roestvast staal, iedereen kent het, en het zit in tal van producten verwerkt. Dit staalsoort wordt ook wel RVS of Inox genoemd. Maar waarom is RVS nu zo populair? En wat zijn alle gunstige (of misschien wel minder gunstige) eigenschappen van dit materiaal? Daar vertellen we je graag alles over in dit artikel

Wat is RVS?

Allereerst zullen we kort toelichten wat roestvast of roestvrij staal precies is. Wikipedia is daar eigenlijk vrij duidelijk over: ”RVS is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.” Het materiaal beschikt over een beschermend jasje (de ‘’oxidehuid’’), welke zorgt voor haar natuurlijke bescherming.

Een veel gemaakte denkfout is dat men ervan uit gaat dat dit materiaal helemaal niet kan roesten. Toch is dat, onder bepaalde omstandigheden, wel degelijk mogelijk. Zeker in kustregio’s is het geen onbekend fenomeen dat RVS naar verloop van tijd toch wat aanslag krijgt.

Het materiaal werd pas in 1913 ontdekt. Er zijn tegenwoordig tal van ‘’soorten’’ rvs beschikbaar. Daar zullen we, vanwege de vele technische termen die daarbij komen kijken, in dit artikel verder niet op ingaan. Mocht je hier toch verder over willen lezen, zoek dan even op ‘’RVS 304’’. Dit is één van de meer bekendere vormen van dit materiaal. Over het algemeen prima binnen en buiten te gebruiken.

De voordelen van RVS

  • Het belangrijkste voordeel van roestvrij staal, is dat het zeer weerbestendig is. Het materiaal wordt daarom voor allerlei doeleinden buitenshuis gebruikt. Zo zijn bijna alle brievenbussen van dit materiaal gemaakt. Maar het gaat veel verder dan dat. Ook veel barbecues, tuinmeubelen en (buiten)speeltoestellen zijn van dit materiaal gemaakt. Ook worden RVS huisnummers steeds populairder, ondermeer dankzij de lange levensduur en de hoge mate van corrosiebestendigheid. Daarbij is het wel belangrijk om op te merken dat het niet zo is, dat RVS een onbeperkte levensduur heeft. RVS is immers onderhoudsarm, niet onderhoudsvrij!
  • Roestvast staal is goed bestand tegen vandalisme. Dit komt door de stevige eigenschappen van het product. Kijk maar eens bij een pinautomaat, hoeveel onderdelen van rvs zijn gemaakt.
  • RVS is makkelijk te bewerken. Niet alleen qua vorm, ook qua oppervlakte behandeling voor kleur. Hierdoor wordt het product aangeboden in allerlei maatoplossingen.

Zijn er ook nadelen?

Heeft RVS ook nadelen? Jazeker, roestvast staal heeft ook enkele nadelen, bijvoorbeeld wanneer je het met ‘’normaal’’ staal vergelijkt. Zo heeft RVS een relatief hoge kostprijs (tot 4 á 5 keer de prijs van normaal staal!). Dit wordt deels veroorzaakt door het bestandsdeel nikkel. Toch wegen deze nadelen, in veel gevallen, niet op tegen de talloze voordelen! We snappen daarom ook waarom dit materiaal uitermate populair is.

Gerelateerde artikelen

7even Amsterdam, wonen vlakbij het Vondelpark

Waarom kiezen voor een ergonomische bureaustoel?

Alles voor in de badkamer