Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Bad koopgids

In de badkamer kan de juiste badkuip het verschil maken in termen van bruikbaarheid en esthetiek. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel maten en stijlen badkuipen beschikbaar. Daarom is het belangrijk om je vooraf goed te laten informeren over wat er allemaal mogelijk is. De meest geschikte badkuip voor de ene badkamer is misschien niet zo geschikt in de andere badkamer. Daarom wil je bij het kopen van een badkuip alle mogelijkheden overwegen.

Om jou te helpen bij de zoektocht naar de ideale badkuip met de stijl, functies en afmetingen die voor jouw badruimte perfect zijn, hebben we onderstaande tips opgesteld. 

Pas je lay-out aan

Stap één bij het kiezen van de beste badkuip, is nadenken over de ruimte. Heb jij een badkuip nodig die in een bestaande hoek past, of wil je juist voor een vrijstaand bad gaan? Als je een bestaande badkamer verbouwt, is deze vraag mogelijk al voor jou beantwoordt en moet je je misschien schikken naar de bestaande situatie qua ruimte en installatiewerj. Als je een ruimte vanaf het begin ontwerpt, ben je natuurlijk veel vrijer en heb je de mogelijkheid om te kiezen welk type bad je het liefst wil. Begin met waar je mee moet werken met betrekking tot de beschikbare ruimte en het gewenste ontwerp. Onderzoek vervolgens de verschillende soorten badkuipen om te weten welke ideaal is voor jouw badkamer.

Denk na over wat je wilt

Waarvoor gebruik je het bad?  Simpelweg om snel en efficiënt een bad te nemen of  zit je graag lang in bad en zoek je iets luxueuzer, met jets of massagefuncties? De badkuipmarkt omvat zowel barebone-ontwerpen als badkuipen met allerlei toeters en bellen. Wil je een rechtshandig model of een linkshandig model? Ben je geïnteresseerd in het behouden van een klassiek of authentiek gevoel in je ruimte met een bad op pootjes of wil je iets moderns? Kijk veel rond om inspiratie op te doen en om te ontdekken welk type badkuip je aanspreekt.

Begrijp speciale installatievereisten

Voor sommige baden, zoals een model met jets, is het belangrijk om je goed op de hoogte te stellen van de installatievereisten: bijvoorbeeld ruimte voor een pomp, een lichtschakelaar en een elektrische timer. Bekijk voor het type bad dat je op het oog hebt dus goed van de er qua installatie nodig is een vraag hier ook advies over

Vergelijk materialen

Er zijn een aantal keuzes die je kunt maken als het gaat om het badkuipmateriaal. Acryl is meestal het populairst, omdat het veerkrachtig, veelzijdig en overal verkrijgbaar is. Gietijzer is een andere duurzame optie, hoewel het vaak duurder en zwaarder is om soms een versterkte vloer nodig te hebben. Andere opties zijn onder meer glasvezel/plastic kuipen (die gemakkelijk te installeren en redelijk betaalbaar zijn), evenals modellen van porselein (die gemakkelijk schoon te maken, duurzaam, maar we zwaar zijn). Neem deze eigenschappen van de materialen dus mee in de overweging van het bad dat je wilt gaan aanschaffen.

Capaciteit van het bad

Baden zijn er in alle maten en bevatten overal van 25 liter tot 150 liter water. Hoewel een grotere kuip meer ruimte biedt om te weken, betekent dit ook dat er meer warm water moet worden geleverd om de kuip vol te krijgen. Een heel groot bad is natuurlijk heel fijn en comfortabel, maar het ook een stuk kostbaarder zijn in gebruik.

De stijl

Door alle bovenstaande informatie, heb je misschien nog niet uitgebreid nagedacht over de stijl van de badkuip. Toch is het wel een belangrijk aspect. Badkuipen zijn er in vele kleuren en stijlen, en jij wilt natuurlijk dat die van jou past bij de algehele look van jouw badkamer.  Omdat een bad vaak een prominente plek heeft in de badkamer, kan de kleur en het design een flinke stempel plakken op de sfeer en uitstraling van deze ruimte

Met zoveel mogelijkheden voor badkuipen, kan je veel plezier beleven aan het verkennen en inspiratie opdoen. Gebruik de bovenstaande tips om meer geïnformeerd te zoeken en de beste badkuip te vinden die jouw badkamer compleet maakt!