Een visgraatvloer of een Hongaarse punt? Allebei mooie designs, die veel op elkaar lijken. Daarom kan de keuze tussen de twee best moeilijk zijn. In deze gids zetten we de verschillen en overeenkomsten voor je op een rij, zo kan jij de beste keuze maken.
Wat is een visgraatmotief? Deze vloer komt oorspronkelijk uit Italië en heeft de naam visgraat gekregen door het design. Kort uitgelegd worden plankjes in een hoek van ongeveer 90º haaks op elkaar gelegd. Ze worden trapsgewijs geplaatst. Dat wil zeggen dat het ene plankje boven het andere komt. De twee plankjes komen dus niet met de bovenzijde tegen elkaar aan te liggen. Op deze manier ontstaat een patroon dat visgraat wordt genoemd.
De voordelen van een visgraatmotief Een visgraatvloer is geliefd. Waarom? Wij zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij.
De nadelen van een visgraatmotief Een visgraatvloer heeft ook een paar nadelen om rekening mee te houden. Moeilijk te leggen Een visgraatvloer leggen is helaas best een moeilijk klusje. Je kan dit dan ook beter niet zelf doen maar overlaten aan een professional. Ondervloer Voordat je een visgraatvloer kan leggen moet je de dekvloer bij plak PVC of houtlook PVC geegaliseerd worden. Dit is een extra stap bij het leggen. Bij een visgraat laminaat of klik PVC heb je enkel een ondervloer nodig. Gehorig bij laminaat Ga je niet voor het dure hout, maar voor een visgraatvloer van laminaat? Dit is natuurlijk alsnog mooi, alleen het kan best zo zijn dat het gehorig wordt. Hiervoor moet je geluiddempende ondervloer leggen om dit tegen te gaan. Prijzig Wil je een echte houten visgraatvloer? Dan hangt er een flink prijskaartje aan.
Wat is een Hongaarse punt motief? Dit design lijkt veel op een visgraatvloer, maar het is toch net iets anders. Het grootste verschil zit in de hoek. In plaats van een hoek van 90º, worden de plankjes voor dit patroon gelegd in een hoek van 45 of 60º. Een ander verschil is dat de plankjes niet trapsgewijs gelegd worden. De bovenzijden van de plankjes komen in de hoek tegen elkaar aan te liggen. Het patroon wat dan wordt gevormd heet een Hongaarse punt. Het wordt ook wel sergeantstrepen genoemd. Door dit design krijgt de ruimte een rustige en strakke uitstraling.
De voordelen en nadelen van een Hongaarse Punt vloer komen overeen met die van een visgraatvloer.
Wat zijn de verschillen tussen visgraatvloer en Hongaarse Punt vloer? Hieronder vind je de belangrijkste verschillen op een rij.
Wat zijn de overeenkomsten tussen een visgraatmotief en een Hongaarse punt? De visgraatvloer en de Hongaarse punt worden vaak door elkaar gehaald. Dit is goed te begrijpen want de vloeren lijken veel op elkaar.
Welke soorten vloeren? Je hebt dit patroon in laminaat, pvc of hout. Wat zijn precies de verschillen tussen deze vloeren? Je leest het hier. PVC vloer Een pvc vloer is gemaakt van kunststof. Vooral door de nieuwe technieken die worden gebruikt bij het maken van deze vloer is deze bijna niet van echt hout te onderscheiden. Enkele voordelen van deze vloer zijn: 1. PVC gaat lang mee. 2. Een PVC vloer kan tegen een stootje. 3. PVC vloeren zijn geluiddempend 4. PVC is zeer eenvoudig in onderhoud. 5. Een PVC vloer is licht verend waardoor het prettig is om over te lopen. 6. Zeer geschikt voor vloerverwarming
Houten vloer Een echte houten vloer is natuurlijk prachtig en geeft een gezellige sfeer. Wat voordelen van een houten vloer zijn: 1. Hout is tijdloos en duurzaam. 2. Bij een PVC vloer en laminaat is schade lang niet zo makkelijk te fixen als bij een houten vloer. 4. Hout krijgt bij slijtage juist karakter.
Laminaat Laminaatvloeren zijn populair. Dit zijn wat van de voordelen van laminaat: 1. Makkelijk in onderhoud. 2. Makkelijk zelf te leggen. 3. Laminaat heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. 4. Te krijgen in verschillende prijsklassen. 5. Ook verkrijgbaar in vochtbestendige variant.
|
