Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

Soorten isolatiewerken

Met de stijgende energieprijzen is het verstandig om je huis te laten isoleren. Het isoleren van je huis zorgt er namelijk voor dat warmte en kou beter blijft hangen zodat je minder vaak de verwarming aan hoeft te zetten. De meeste isolatiewerkaamheden kun je voor een paar honderd euro laten doen. Over een span van een aantal jaar heb je het aankoopbedrag meestal terugverdiend door besparing. In dit artikel lees je over de verschillende isolatiewerken die ook terug te vinden zijn op www.isolatie-info.nl.

 

Dak- en zolderisolatie

Je kunt je dak zowel binnen als buiten laten isoleren. Binnen worden er, net als bij de meeste andere isolatie werkzaamheden, grote platen van steenwol, glaswol en EPS (piepschuim) geplaatst. Wanneer je je dak van de buitenkant laat isoleren moet de dakbedekking wel vernieuwd worden. Ook is de isolatiewijze afhankelijk van het soort dak dat je hebt. Wanneer je de zolder niet gebruikt is het efficiënter om alleen de zoldervloer te isoleren. Hierdoor hoef je een lager volume te isoleren waardoor je kosten omlaaggaan.

Muurisolatie

Voordat je je muur kan isoleren moet hij aan een bepaald aantal voorwaarden doen. Zo moet je spouw:

  • Minimaal 5 centimeter dik zijn zodat het isolatiemateriaal er op elke plek tussen kan.
  • Vrij is van cementresten en puin zodat het isolatiemateriaal geïnstalleerd kan worden.
  • Vrij is van barsten en scheuren. Deze kunnen e namelijk voor zorgen dat vocht in de muur kan komen te zitten wat het isolatiemateriaal kan aantasten.
  • Dampopen is. Of je muur dampopen is, is afhankelijk van de stenen waarmee de muren gemetseld zijn en of de muur wel of niet bedekt is met dampopen verf.

Vloer- of plafondisolatie

Net als bij de dak- en zolder isolatie worden vloeren en plafonds geïsoleerd met steenwol, glaswol of EPS. Bij de vloer van de begane grond is het belangrijk om te besluiten of je de kelder wel of niet isoleert. Zo niet heb je net als bij de zolder een lager volume om te isoleren waardoor je kosten bespaard. Daarnaast blijft de kelder koel waardoor je eet- en drinkenswaren koud kan bewaren. 

Kruipruimte isoleren

Bij de kruipruimte wordt er in tegenstelling tot andere isolatiewerken meer gebruik gemaakt van schuim om moeilijke plekken te kunnen bereiken en isoleren. Ook bij kruipruimtes is het belangrijk om te kijken of de ruimte waterdicht is zodat het isolatiemateriaal niet wordt aangetast.

https://www.isolatie-info.nl/