Het Thuisgevoel
Image default
Zakelijk

Wat zijn tackers en waar worden ze voor gebruikt?

In de bouw of wanneer je bezig bent met het renoveren van je schuur kan het zo zijn dat je gebruik moet maken van een tacker. Een tacker is vrij handig als je iets in elkaar wilt zetten en kan dus bij veel klussen goed van pas komen. Maar wat is een tacker nu precies en wat voor soort tacker heb je nodig? In dit artikel lees je hier meer over. 

Wat is een tacker?

Een tacker is een soort gereedschap dat veel wordt gebruikt als je bijvoorbeeld houten latten aan elkaar moet maken. Een tacker is eigenlijk een grote nietmachine, die niet bedoeld is voor een stapeltje papier maar echt voor het bouwen van bijvoorbeeld een schuur. De tacker wordt in de volksmond ook wel een nietpistool genoemd, maar werkt ook met naalden of spijkers. Het gebruik van een tacker is vrij eenvoudig, je zet het gereedschap tegen de onderdelen aan die je met elkaar vast wilt zetten en met een druk op de knop schiet je het grote nietje door het materiaal heen. In tegenstelling tot de gewone nietmachine gaan bij een tacker de nietjes niet aan de andere kant naar om vervolgens teruggebogen te worden. De nietjes blijven volledig in het materiaal zitten. 

Soorten tackers

Er zijn verschillende soorten tackers, die elk op een andere manier werken. Kort door de bocht zijn deze in vier groepen onder te verdelen: pneumatisch, elektrisch, accu en handtackers. De pneumatische tacker werkt op luchtdruk en is geschikt om voor dik materiaal te gebruiken. Je kan er erg nauwkeurig mee te werk gaan, mits je een compressor bij je hebt. Een elektrische tacker heeft een instelbare slagkracht en kan daarom zowel bij dik als dun materiaal gebruikt worden. Ze zijn lichter dan de pneumatische tacker, maar je hebt wel altijd stroom nodig. Een accu tacker werkt hetzelfde als een pneumatische tacker, maar je bent niet afhankelijk van een compressor. Wel is deze vorm een stuk zwaarder en dus wat moeilijker te gebruiken. De handtacker is natuurlijk onafhankelijk van stroom of een compressor. Deze tackers zijn vooral handig voor wanneer je veel zaken moet bevestigen en je last aan je handen zoveel mogelijk wilt vermijden.

Naast de manier waarop ze werken, kunnen tackers ook onderverdeeld worden in twee groepen die aangeven waarvoor ze bedoeld zijn, deze groepen zijn constructie- en afwerktackers.

Afwerktackers zijn bedoeld voor lichte klussen. Deze worden gebruikt om bijvoorbeeld deurlijsten of plinten vast te kunnen zetten. De nagels die deze tackers in het hout schieten zijn dun en hebben een kleine kop die verzinkt is met het hout. Constructietackers zijn bedoeld om constructies te maken die stevig aan elkaar moeten blijven zitten. Deze moeten bijvoorbeeld bestand zijn tegen het weer of dat er zware objecten op rusten. Ook kunnen ze worden bij een betonvloer egaliseren, nadat de vloer hard is kan een constructietacker spijkers in het materiaal schieten.

De juiste tacker

Voor elke klus is een andere tacker nodig. Let hier daarom ook op voordat je aan de slag gaat. Wil je een simpele constructie maken of een enorme klus met dik materiaal? Is het alleen ter ondersteuning of is dit het enige draagvlak? En heb je op de werkplek toegang tot elektriciteit? Allemaal zaken waar je eerst naar moet kijken voordat je de keuze maakt welke tacker je kunt gebruiken voor je klus. Mocht je meer tips nog hebben voor het afwerken, zoals een wandje gipsen, egaline vloer of verven. Lees je dan online goed in.