Het Thuisgevoel
Image default
Aanbiedingen

Wat je moet weten over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een plaag die jaarlijks terugkerende problemen kan veroorzaken. De brandharen van de rups kunnen leiden tot huidirritaties, astma-aanvallen en zelfs blindedarmontsteking bij mensen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je de eikenprocessierups kunt bestrijden. In deze blog gaan we dieper in op de eikenprocessierups, wat deze rups precies is en wat de gevolgen van de rups kunnen zijn.

Wanneer kun je de eikenprocessierups verwachten?

Je kunt last krijgen van de eikenprocessierups wanneer de rupsen zich in hun cocons bevinden en wanneer ze uit hun cocons komen en vervellen tot vlinders. Dit gebeurt meestal in de maanden april en mei. Tijdens deze periode zijn de rupsen het meest actief en komen ze het meest in contact met mensen. Dit is ook de periode waarin de rupsen hun brandharen afstoten, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen bij mensen. Als je de eikenprocessierups tijdig bestrijdt, kun je ervoor zorgen dat de gezondheid van jezelf en anderen niet in gevaar komt.

Hoe kun je de eikenprocessierups bestrijden? Tips van processierups bestrijden

Processierups bestrijden geeft de beste tips om de eiken processierups te voorkomen:

–          Plant geen eikenbomen in de buurt van je huis of tuin. De rupsen komen vooral voor in eikenbomen, dus als je geen eikenbomen hebt, heb je ook geen last van de rupsen.

–          Gebruik rupsenafstotende middelen. Er zijn middelen beschikbaar die de rupsen op afstand houden, zoals neemolie. Dit middel is giftig voor de rupsen, maar veilig voor mensen en andere dieren.

Als je de eikenprocessierups tijdig voorkomt of bestrijdt, kun je ervoor zorgen dat de gezondheid van jezelf en anderen niet in gevaar komt. Het is echter wel aan te raden om de bestrijding van de eikenprocessierups professioneel te laten doen, vanwege de risico’s die de rupsen kunnen opleveren. Een professioneel bedrijf heeft de kennis en het materiaal om de rupsen op een veilige manier te verwijderen, zodat je zelf niet in contact komt met de brandharen. Als je toch zelf de rupsen wilt verwijderen, is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Zoek bijvoorbeeld hulp van een professional of draag handschoenen en een beschermend pak om je te beschermen tegen de brandharen.