Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Alles over vetten

Als we aan vetten denken dan denken we vaak aan iets negatiefs. De vraag is natuurlijk of vetten wel zo slecht zijn. In deze blog lees je meer over vetten en welke rol ze spelen bij overgewicht.

Vetten

Vetten zijn essentieel in een gezond voedingspatroon. Ze zorgen namelijk, net zoals eiwitten en koolhydraten, voor energie. Vetten bestaan uit vetzuren. Een gram vet bevat 9 calorieën en dus ook ontzettend veel energie.

Verzadigde vetten

Als we het over vetten hebben maken we onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Met beide soorten gaat het lichaam op een andere manier om. Dat komt door het verschil in de chemische structuur van de vetten. De meeste voedingsmiddelen bestaan uit zowel verzadigde als onverzadigde vetten. Verzadigd vet is een stuk ongezonder dan onverzadigd vet. Verzadigd vet zet zich namelijk makkelijk vast in de bloedbaan en verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Het zit in veel dierlijke producten. Met name in vet vlees en volle melkproducten is het percentage verzadigd vet hoog.

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten passen goed binnen een gezonde levensstijl. Ze verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast kan een lichaam onverzadigde vetten makkelijk gebruiken als energievoorziening. Je vindt onverzadigde vetten onder andere terug in noten en vis.

Vetten en overgewicht

Vet eten wordt gezien als een risicofactor bij het krijgen van overgewicht. Doordat een gram vet ontzettend veel calorieën bevat is er al snel een overschot aan energie. Het overige vet dat niet wordt gebruikt wordt opgeslagen en omgezet in lichaamsvet.

Vetpercentage berekenen

Iedereen heeft lichaamsvet nodig, maar te veel lichaamsvet is ongezond. Daarom kan het handig zijn om jouw vetpercentage te berekenen. Je vetpercentage berekenen kan op een aantal verschillende manieren. Zo kun je jouw vetpercentage berekenen door een huidplooimeting te doen van jouw lichaamsvet. Op deze manier kun je makkelijk controleren of je een gezond vetpercentage hebt voor jouw leeftijd.

https://voedingschema.nl/vetpercentage-berekenen/