Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Groene parkeerplaats aanleggen met gras of grind?

In de nieuwe Vinex wijken worden huizen vaak strak op elkaar gezet met zoveel mogelijk parkeerplaatsen. Voor natuur is er vaak weinig plek, dit geeft de wijk een grauwe en saaie uitstraling. Een groene parkeerplaats of oprit is dan niet alleen mooi groen, het lost ook verschillende ecologische problemen op.

Gras neemt regenwater goed op waardoor je veel minder last hebt van wateroverlast. Vooral in wijken met veel straatwerk, bieden groene parkeerplaatsen een effectieve oplossing tegen het regenwater. Zoek je naar een stevigere ondergrond? Grind is een sterk alternatief.

Grastegels voor een prachtig groen parkeerterrein

Of het nu gaat om je eigen oprit of om een volledig parkeerterrein; grastegels vol met gras maken de omgeving mooi groen. Ze zijn ook nog eens kinderlijk eenvoudig om aan te leggen, nog gemakkelijker dan bij regulier straatwerk. De kosten zijn hierbij gelijk of lager.

Voor de aanleg van grastegels heb je een stevige ondergrond nodig. Daarbovenop komt een laag aarde met de grastegels. De grond in de grastegels zaai je in met stevige grassoorten, waarna deze vanzelf gaan groeien. Voor het onderhoud hoef je slechts een keer per jaar te maaien en eventueel bij te zaaien.

Minder last van hitte en kou

Deze levende ondergrond biedt ook een thermisch stabiele laag voor zowel de zomer als de winter. Het gras blijft in de winter relatief warm en tijdens de zomermaanden blijft de natuurlijke ondergrond lekker koel. Dit zorgt ervoor

Waterdoorlatende parkeerplaatsen

Het grootste voordeel van een groene oprit of parkeerplaats is toch wel de waterdoorlatende eigenschap. Door de klimaatveranderingen regent het vaker, langer en harder. Het is daarom belangrijk dat al dit regenwater goed de grond in kan lopen.

Gras dempt geluid

Waar tegels het geluid juist weerkaatsen, houdt gras een deel van het geluid tegen. De grastegels zijn dan ook veelgebruikt op recreatieterreinen, in natuurgebieden en in woonwijken met weinig natuur. De natuurlijke demping voorkomt geluidsoverlast van auto’s en andere voertuigen.

Stevig parkeerterrein met grindmatten

De grindmatten van HDPE zijn vrijwel net zo veelzijdig als de grastegels. Een grindmat verwerk je met het grootste gemak in een oprit, parkeerterrein of rondom bedrijven. De grindmatten zijn ook eenvoudig te leggen en worden veelal geleverd met een stevig worteldoek. Dit doek is stevig vastgelijmd aan de honingraatstructuur van de grindmat.

Net als bij tegelwerk plaats je een stabiele fundering onder de grindmatten. Hierdoor kun je zelfs met auto’s en vrachtverkeer over het grind rijden. Meestal wordt er bij de plaatsing van grindmatten van een onderlaag van gebroken puin met daarbovenop een laag zand. Hierop kun je eenvoudig de grindmatten leggen, waarna je deze afvult met grind. Het grind is vrijwel onderhoudsvrij, al zul je nu en dan wat vuil en onkruid moeten verwijderen.

Stevig en waterdoorlatend

Grind laat veel water door, net als gras. Hierdoor trekt regenwater snel de grond in en heb je minder snel wateroverlast. Het grootste voordeel van grind is dat het een relatief grote last kan dragen. Een gevulde HDPE grindmat is bestand tegen het gewicht van een auto of zelfs een vrachtwagen. Lees hiervoor goed de handleiding van de verkrijgbare producten. De grindmatten van IrriTech zijn verkrijgbaar met een belastbaar vermogen van zwaar vrachtverkeer.

Extra geluid van knisperend grind

Een ander voordeel van grind is de geluidsproductie. Dit maakt het grind ideaal voor rond een woning of bedrijventerrein. Het maakt een inbraak vele malen lastiger, doordat inbrekers een veel grotere kans hebben om opgemerkt te worden. Dit zorgt dat een grind niet alleen heel ecologisch verantwoord is, maar ook direct als inbraakpreventie dient.

Ga je voor sterk grind of stil gras?

Nu je weet wat de voordelen zijn, kun je een weloverwogen keuze maken. Leg een stevige laag grind of kies voor een koel en geluiddempend gras. Wil je graag hulp bij de aanleg van een ecologisch verantwoord parkeerterrein? Vraag dan een lokale hovenier om hulp.