Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Recyclen

Met z’n allen gooien we bergen met afval weg. Maar 60 procent van Nederland scheidt zijn afval. Het scheiden van afval is belangrijk want op die manier sparen we energie en grondstoffen. Afval weggooien kan ook zonde zijn, want je kunt veel producten recyclen.

 

Wat is recyclen?

Recyclen betekent dat je oude materialen nog een keer gaat gebruiken. Producten worden verwerkt. Op die manier kan er weer iets nieuws van worden gemaakt. Voorbeelden van grondstoffen die gerecycled worden zijn papier, glas en plastic. Het nadeel is dat de kwaliteit van de grondstoffen tijdens het recycelen wel achteruitgaat.

 

Afval scheiden

Voor het recyclen is het belangrijk dat eerst het afval goed wordt gescheiden, zoals je witgoed naar witgoed Limburg te brengen, want om achteraf pas het afval te scheiden is een onhaalbare taak. Door het afval te scheiden kunnen materialen weer opnieuw te gebruiken met recycling.  Dit kun je al thuis doen. Houd grondstoffen zoals gft-afval, papier en glas gescheiden.

 

Apparaten recyclen witgoed Limburg

Elektrische apparaten en lampen kunnen ook gerecycled worden. Elektrische apparaten die zijn verouderd en versleten noemen we ook wel e-waste. Je kunt kleine en grote apparaten inleveren bij de milieustraat in jouw gemeente. Witgoed Limburg wordt al jouw oud ijzer gerecycled. Kleine apparaten kunnen worden ingeleverd in inleverbakken bij supermarkten of bouwmarkten of bij elektronicawinkels. Grote apparaten kun je inleveren bij de winkel volgens de oud-voor-nieuw regel. Lever je kapotte apparaat in bij de winkel wanneer je een nieuw soort gelijks apparaat koopt. Dan kun je hem gratis ruilen. Uit elektrische apparaten wordt bijvoorbeeld koper, ijzer en glas gehaald.

 

Hergebruiken

Naast recyclen kun je ook producten hergebruiken. Wanneer een product nog in een goede bruikbare staat is dan is het beter om ze te hergebruiken dan het te laten recyclen. Bijvoorbeeld kleding die je niet meer draagt of oude spullen die je weg wilt kun je naar een kringloopwinkel brengen.

 

 

 

 

https://mentenmetaal.nl/oud-ijzer-limburg/

Gerelateerde artikelen

Waarom recyclen erg belangrijk is

10 tips: Eerste woning kopen in Helmond

Een erkende glaszetter in Enschede