Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Tips voor het onderhoud van een grafsteen

Het materiaal van de grafsteen

Een grafsteen heeft een hoge emotionele waarde. U wilt dan ook dat deze er steeds mooi en netjes uitziet. Los vuil kan steeds makkelijk met een borstel of bezem weggeveegd worden. Het grafmonument zelf schoonmaken vereist enige kennis. Eerst en vooral moet u het soort steen bepalen. Elk materiaal heeft namelijk zijn eigen kenmerken en moet op een specifieke manier schoongemaakt worden.

RVS

Een grafsteen uit RVS heeft weinig onderhoud nodig. De meeste vervuiling zal door de regen weggespoeld worden, besteed wel extra aandacht aan de afgeschermde hoekjes. Heeft het monument toch een opmaakbeurt nodig, let dan op voor krassen. RVS is glad afgewerkt. Er kunnen al snel krassen ontstaan door zand of steentjes die op het RVS liggen. Spoel dus eerst het oppervlak voorzichtig af. Daarna kan de grafsteen gewoon met een zeepoplossing schoongemaakt worden. Na het verwijderen van de vlekken moet u het oppervlak weer goed met water afspoelen. 

Natuursteen 

Bij grafstenen uit natuursteen wordt er steeds een onderscheid gemaakt tussen harde en zachte natuursteen. Hebt u gekozen voor een harde natuursteen zoals graniet, dan kan u het grafmonument makkelijk schoonmaken met wat lauw water en een zachte spons. Gebruik in elk geval geen schuurspons om krassen te voorkomen.

Zachte natuurstenen, zoals marmer, worden sneller vuil en zijn dan ook wat lastiger om schoon te maken. In dit geval kan u wel beter een schuurspons met wat groene zeep gebruiken om de grafsteen te reinigen.
Vermijd in elk het gebruik van CIF of ander gelijkaardige middeltjes. Deze producten tasten natuursteen namelijk snel aan, waardoor er lelijke vlekken of kringen op de grafsteen kunnen ontstaan. 

Glas

Glazen grafstenen dienen eerst met water afgespoeld te worden. U kan de steen daarna best met een sopje van groene vloeibare zeep schoonmaken. Gebruik steeds schone doeken en zachte borstels om krassen te voorkomen. Spoel de hele steen ook goed af na de onderhoudsbeurt.

Regelmatig onderhoud is aangewezen

Zoals u ziet, dient een grafsteen steeds voorzichtig schoongemaakt te worden. We raden aan om grafmonumenten regelmatig te onderhouden. Hoe sneller een vlek verwijderd wordt, hoe makkelijker dit immers zal gaan. Verplaats bloempotten en lantaarns ook op tijd, zodat er geen verkleuring op de steen kan ontstaan. Wilt u tenslotte een bepaald schoonmaakproduct uittesten, gebruik dit dan eerst op een klein stukje van de grafsteen. Zo tast u de hele steen niet aan bij een slecht resultaat.
Hebt u na deze tips nog altijd problemen om uw grafsteen volledig schoon te krijgen? Contacteer ons bij Andersgedenkmonumenten dan meteen en wij zullen samen met u bekijken hoe we de originele uitstraling weer aan uw grafsteen kunnen geven.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/