Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Tips voor het op maat bestellen van verduisterende gordijnen

Het voordeel van verduisterende gordijnen hoeven we waarschijnlijk niet meer te benoemen. De naam zegt het al, ze werken verduisterend. Daarmee zijn ze ideaal voor een slaapkamer of andere ruimtes waar je het daglicht wilt buitensluiten.
Een ander bijkomend voordeel is dat verduisterende gordijnen een kamer zomers koel houden en in de winter de warmte binnenhouden. Er zijn zelfs verduisterende, brandvertragende gordijnen verkrijgbaar. Dat is een extra veilig gevoel. Verduisterende gordijnen in een dikkere kwaliteit hebben bovendein ook een akoestische werking.

Gordijnen op maat bestellen

Allemaal redenen om online verduisterende gordijnen te bestellen. Maar waar moet je dan precies op letten bij het op maat bestellen? We geven je graag een aantal tips waarmee je jouw bestelling met de juiste maten kunt plaatsen. Deze aanwijzingen gelden voor vrij hangende gordijnen, die dus net boven de vloer hangen.

Algemene tips

Meet meerdere keren, zodat je zeker weet dat je de juiste maat hebt gemeten. Gebruik deugdelijk materiaal waarmee je de hoogte en de breedte in één keer kunt opmeten. Dat kan met een metalen rolmeter of een lange meetlat. Vraag eventueel hulp. Met z´n tweetjes is het veel eenvoudiger.

Gordijnen moeten vrij kunnen hangen. Houd daarom bij het meten rekening met radiatoren, vensterbanken en klinken.

Komen de gordijnen in een ruimte te hangen waar nog een vloer moet worden gelegd die hoger komt te liggen dan de huidige vloer? Denk daar dan aan bij het bepalen van de uiteindelijke lengte van de gordijnen. De gemeten lengte moet dan met de hoogte van de nieuwe vloer worden ingekort.

De breedte meten

Hangt er al een roede of een rail? Meet dan hiervan de breedte op. Hangt er nog geen roede of rail? Meet dan de breedte van het raam + 40 centimeter extra.
Moeten de gordijnen de hele breedte van de muur bedekken? Meet dan de gehele breedte van links naar rechts op.

De lengte bepalen

Meet de gewenste lengte, dus tot op de vloer, verwarming of vensterbank.

  • Hangt er een gordijnrail? Meet vanaf de bovenkant van de rail tot de vloer, verwarming of vensterbank.
  • Hangt er een roede? Meet vanaf de bovenkant van de roede tot de vloer, verwarming of vensterbank.
  • Hangt er nog niets? Meet vanaf het plafond tot de vloer, verwarming of vensterbank.

Meet de lengte zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van het raam omdat vloeren, plafonds, vensterbanken en kozijnen lang niet altijd waterpas zijn. Noteer de kleinste hoogtemaat.
Trek bij plooigordijnen nog twee centimeter van de gemeten lengte af en bij een wavegordijn twee centimeter + de hoogte van de gordijnrail zelf.Bij ringgordijnen hoef je niets meer van de lengtemaat af te halen.

Langere lengtes

Behalve vrij hangende gordijnen zijn er nog meer mogelijkheden qua lengte, bijvoorbeeld als je voor een wat romantische look wilt gaan of je met heel veel hoogteverschillen te maken hebt. Dan zou je voor „staande“ gordijnen (+ 1 tot 5 centimeter) of een XL lengte kunnen kiezen (+ 12 centimeter).
Staande gordijnen, die een eventueel hoogteverschil goed kunnen opvangen, zijn voor een ruimte die je wilt verduisteren natuurlijk ideaal. Zo „piept“ er in elk geval geen ongewenst licht aan de onderkant van je ramen naar binnen.

XL gordijnen worden heel vaak niet geopend maar mooi gedrapeerd en hebben dan puur een decoratieve functie, die bij verduisterende gordijnen niet van belang is. Wanneer je ze wel opent, kun je een XL lengte natuurlijk prima toepassen.

Heb je nog vragen over het gordijnen op maat bestellen? Neem contact met ons op.