Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Zo egaliseer je jouw eigen vloer

Ben je van plan om een nieuwe vloer te leggen, zoals een laminaat vloer? Dat klinkt makkelijker als gedaan. Het is namelijk niet een kwestie van de vloer leggen, maar deze dien je vooraf te egaliseren. Dit is als het ware het gladstrijken van de vloer, waarmee je het gelijk maakt. Het egaliseren van vloer kun je door iemand laten doen, maar je kunt het ook zelf doen. Zo ben je ervan verzekerd dat je vloer langer meegaat en dat er minder vochtproblemen zullen ontstaan. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw eigen vloer kan egaliseren.

Bepalen materiaal

Voordat je aan de slag gaat is het uiteraard van belang dat je voor het juiste materiaal kiest. Dit is afhankelijk van de laagdikte die je wil creëren. Tevens is dit afhankelijk van het type ondergrond. Zo heb je bij een houten ondergrond andere laagdiktes nodig dan voor een steenachtige ondergrond. Over het algemeen kun je voor egaliseren van vloer rekenen met 3 kilogram egalisatiemateriaal per vierkante meter.

Drogen en stofvrij maken

De volgende stap is  het drogen en stofvrij maken van de vloer. Als je te maken hebt met een betonnen vloer dan is het in deze stap ook van belang om oneffenheden en eventuele scheuren op te vullen met snel cement.

Voorbereiden ondervloer

Voor egaline op je vloer moet worden gebracht, dien je aan de slag te gaan met een vloerprimer. Hiermee verbeter je de hechting waardoor het ook makkelijker wordt om je vloer te egaliseren. Bij een betonnen vloer is het van belang om met een zachte bezem de vloerprimer uit te strijken. Als je kiest voor het egaliseren van vloer gemaakt van hout dan zijn spaanplaten van belang die je af dient te kitten. Hierna kun je hetzelfde doen als bij de betonnen vloer.

Egaliseren

Bij het egaliseren van een vloer dien je egalisatiemortel te maken in een hoge speciekuip die je mengt tot een klontvrij mengsel. Lees hiervoor de beschrijving op de verpakking en giet het daarna over de vloer, waarbij je dient te beginnen in de verste hoek en naar de uitgang toewerkt. Het gelijkmatig verdelen en snel werken zijn hierbij heel belangrijk.

https://www.egaliseer.nl/