Het Thuisgevoel
Image default
Eten en drinken

Heb je gehoord van de Frieslander aardappelen? Hier is alles wat u moet weten

Er zijn verschillende soorten aardappelen die we in de wereld consumeren. Of je nu in Azië woont of ergens in Nederland thuishoort, deze soorten kom je ergens in je leven tegen.

Een van deze soorten waar we het over zullen hebben is Frieslander aardappel. Hier is alles wat u over deze aardappel moet weten:

Achtergrond

Als je uit Nederland komt, dan moet je bekend zijn met frieslander aardappelen. De naam komt van het gebied dat bekend staat als Friesland in de noordelijke provincie van het land. Het gebied zelf staat bekend om de pootaardappel productie. Tijdens de productie zijn frieslander aardappelen ontstaan ​​uit een kruising tussen Gloria en 74 A3 Potatoes. De geteelde aardappelen werden snel beroemd bij lokale commerciële verwerkers. Ze werden ook in de vorm van zaden verkocht aan andere landen.

Actuele feiten

Frieslander aardappelen behoren tot de Solanaceae / nachtschade familie. Het intrigerende aan deze aardappel is dat ze een hoge weerstand bieden tegen ziektes. Dit is de allereerste in hun soort die zo’n weerstand biedt terwijl ze in de zomer worden geoogst.

Daarnaast geven boeren er ook de voorkeur aan vanwege hun uniforme vorm en hoge opbrengst. De knollen hebben de voorkeur vanwege hun veelzijdige variëteit, wat ze goed maakt voor frites.

Voedingswaarde

Friese aardappelen staan ​​bekend om hun voedingswaarde. Ze zijn een goede bron van vitamine C en bevatten verschillende mineralen zoals kalium, vezels, vitamine B6, foliumzuur, fosfor en magnesium. De beschikbaarheid van deze mineralen en vitamines maakt de aardappelen ideaal voor het behoud van een gezonde orgaanfunctie. Bovendien helpt het ook bij de productie van collageen en bij de regulering van lichaamsvloeistoffen.

Toepassingen

Frieslander aardappelen zijn inzetbaar in vele gerechten. Deze aardappelen zijn het meest geschikt voor koude gerechten zoals braden, frituren, bakken en pureren. Ze hebben een luchtige consistentie en daarom geeft men hier voorkeur aan voor het maken van frites in Nederland.

Afgezien daarvan worden ze geserveerd met mosselen en vis en kunnen ze ook worden gekookt op barbecues. Stamppot is een ander traditioneel gerecht dat in Nederland veel voorkomt. Dit is gemaakt van bladgroenten geserveerd met aardappelpuree en worstjes. Dit staat ook bekend als hutspot, die wordt gemengd met wortels en uien.

Friese aardappelen worden ook gebruikt in wafels, brood en gebak. De combinatie past echter het beste bij geroosterd vlees gemengd met pastinaak, uien, bieslook, appels en andere ingrediënten. Ze kunnen tot 6 weken meegaan als ze op een koele en droge plaats worden bewaard. Friese aardappelen zijn ook een uitstekende bron voor het maken van frites en worden daarom in Nederland het meest gebruikt.

Beschikbaarheid

Je vindt deze aardappelen in de vroege zomer tot en met de herfst. Daarnaast kun je frites, frieslander en andere aardappelen kopen bij Aardappelshop.nl. Deze website biedt verschillende soorten aardappelen die tegen gereduceerde prijzen verkrijgbaar zijn en binnen enkele weken bij u thuis kunnen worden verzonden.