Het Thuisgevoel
Image default
Huishoudelijk

Milieuvriendelijk schoonmaken: hoe doe je dat?

Het wordt een steeds groter thema: Duurzaam en vriendelijk omgaan met onze natuur. Zo is vrijwel iedereen tegenwoordig bezig om ervoor te zorgen dat hun ecologische voetafdruk steeds een stukje kleiner wordt. Dit is ook belangrijk om aan te denken tijdens de grote lenteschoonmaak. Natuurlijk, jij als individu maakt niet het verschil met de opwarming van de aarde, maar het is wel zo prettig om de schitterende bloemen die bijna in bloei staan, ook te kunnen behouden in je eigen tuin. In deze blog staan daarom de beste tips, om natuurvriendelijk zowel je woning als tuin schoon te maken!

Natuurlijk!

Het zal geen verassing zijn, natuurlijk staan de natuurlijke producten op plek nummer 1. Probeer zoveel mogelijk de stoppen met allemaal commerciële schoonmaakproducten. Naast dat ze ontzettend duur zijn, klaren ze vrijwel dezelfde klus als andere producten dat doen. Daarnaast bevatten ze ook giga-veel chemische producten. Kies daarom voor de natuurlijke varianten. Denk hierbij aan azijn, baking soda, citroen maar ook allemaal verschillende ingrediënten. Natuurlijk, in bijvoorbeeld de badkamer en toilet ontkom je soms niet aan het gebruiken van chloor. De bedoeling is natuurlijk om ook zo hygiënisch mogelijk te leven. Mocht je de tuintegels willen schoonmaken, gebruik dan geen azijn. Dit is namelijk niet wenselijk voor de plantjes en bloemetjes. Gebruik hierbij alleen warm water (met een héél klein drupje zeep) en een goede schrobber. Je kunt eventueel ook delco cleaning inhuren.

Gooi de wegwerpproducten weg

Sorry, de woordspelingen stoppen niet. Toch is het een heel serieus onderwerp, mensen gebruiken namelijk bizar veel wegwerpproducten die totaal niet goed zijn voor onze natuur. Zo ook tijdens het schoonmaken. Koop daarom in plaats van een goedkope schuurspons een herbruikbare spons die je kunt wassen in bijvoorbeeld de wasmachine. Voorbeelden hiervan zijn microvezeldoekjes en katoenen doeken. En ja, je kunt deze doekjes prima in de wasmachine gooien op het moment dat je het niet hebt gebruikt samen met allemaal chemische schoonmaakmiddelen. Mocht je dat wel doen, dan kan het zo zijn dat je kleding bij de volgende wasbeurt vlekjes hebben. Let daar dus goed op!

Certificering

Sommige bedrijven zijn vooral bezig met de marketing. Mocht er heel groot ‘natuurlijk product’ op staan, lees dan ook goed wat er in de  kleine lettertjes staat. Maar zoek vooral naar bepaalde certificaten. In de Europese Unie zijn daar bepaalde regels voor gemaakt. Op het moment dat een merk gekeurd is, op bijvoorbeeld milieu bewustheid, dan zal die een EU Ecolabel hebben. Dat is een bloem, met als kern het euroteken met daaronder de tekst ‘EU Ecolabel’.