Het Thuisgevoel
Image default
Startpaginas

Dit is hoe je makkelijker kunt leren kiezen!

In de huidige tijd is er meer mogelijk dan ooit; op elk vlak kunnen vele keuzes worden gemaakt. Technologie ontwikkelt zich razendsnel en blijft nieuwe deuren openen, het aanbod op elk terrein groeit en er wordt ook nog het nodige van ons zelf verwacht…… we willen het goed doen, op elk gebied, en we willen de juiste keuzes maken, in 1 keer….

Een actuele term die hierbij hoort, is ‘keuzestress’. Het is een term die betrekking heeft op het feit dat met name jongere mensen stress ervaren door alle keuzes die te maken zijn. Dit leidt er dan toe dat men stagneert en in de oriëntatiefase blijft hangen; een beslissing wordt uitgesteld. De knoop wordt maar niet doorgehakt.

Als je tiener bent, dan moet je een studiekeuze maken. Het aanbod is enorm en elke keuze lijkt bepalend voor je toekomst op zakelijk gebied. Er zijn meer datingsites dan ooit, naast alle fysieke ontmoetingsruimten. Waar moet je beginnen? Als je ouder wordt, neemt deze druk alleen maar toe.

Als je wat ouder bent, kom je namelijk voor de keuze te staan om je eerste baan te ‘kiezen’ en wordt er van jouzelf of je omgeving verwacht dat je samenwoont en over niet al te lange tijd in een mooi huis woont dat je natuurlijk ook gekocht hebt. Deze verwachtingen, met weer al die mogelijkheden, geven veel stress.

Vaak is er ogenschijnlijk tevéél mogelijk en worden beslissingen uitgesteld. Dit heeft diverse oorzaken: de angst om een verkeerde keuze te maken of niet de béste keuze te maken, controle willen houden, teveel piekeren of simpelweg een gebrek aan idealen en dromen. Er is soms te weinig vertrouwen in eigen kunnen of er is te weinig ruimte voor het eigen gevoel. Wat voelt simpelweg goed, wat past bij jou? Met denken alleen kom je er niet altijd en zeker niet alleen.

Het zal niet snel zo zijn dat de keuzemogelijkheden in ons leven minder gaan worden; de wereld is minder overzichtelijk dan 25, laat staan 50 jaar terug. Het is de kunst om voor jezelf te kiezen en je niet te laten verblinden door al die keuzes en van jezelf te verlangen dat je altijd meteen de ‘beste’ keuze maakt. Wat betekent dat eigenlijk precies? Een ‘beste’ keuze is lang niet altijd in te calculeren vooraf. Een goede keuze, die bij jou past en die voor jou haalbaar is en tegelijkertijd ook goed voélt, dat is eigenlijk genoeg. Het merendeel van de keuzes die je maakt, die kun je namelijk op een later moment herzien. Probeer eens meer vanuit dit besef te gaan kiezen!

https://coachrobin.nl/