Het Thuisgevoel
Image default
Tuin en buitenleven

Een LED kweeklamp is onmisbaar voor elke kweker

Het perfecte licht voor binnenkwekers

Wilt u dat binnenshuis de bloemen en uw plantenrijkdom het goed gaat doen, dan zijn LED kweeklampen een bijzonder goed alternatief voor binnen tuinieren. Woont u in een huis met weinig lichtinval of zit u in een appartement tussen allerlei hoogbouw, dan kan het juiste kunstlicht uw potplanten redden.

Licht is een van de belangrijkste basisbehoeften van planten, maar ze hebben specifieke spectrums nodig om het goed te doen. Dit is de reden waarom kweeklampen vaak geleverd worden met gemarkeerde kleuren van LED’s. Om de productie in chlorofyl te activeren is de kleur blauw de belangrijkste factor, hierdoor wordt het de plant makkelijk gemaakt om de lichtbron voor fotosynthese te gebruiken.

Met de LED-kweeklampen van Ecogardenshop zult u merken dat de plantengroei sneller verloopt. Dit verklaart waarom in het beginstadium van planten het gebruik van blauwe LED-lampen meer de voorkeur heeft.

Waarom kiezen voor LED-verlichting?

LED’s produceren licht dat ongeveer 90% efficiënter is dan gloeilampen. Veel mensen die al lang thuis kweken kunnen dat beamen, zij hebben de fase van gloeilampen naar compacte TL-lampen al een keer mogen meemaken. Zij weten als geen ander dat LED-verlichting vergeleken met andere soorten lampen veel effectiever en gerichter licht afgeven. Dit houdt in dat ze licht en warmte uitstralen in een bepaalde richting in plaats van in alle richtingen.

Door de enorme energiebesparende eigenschappen is LED-verlichting enorm populair geworden, maar dat is niet de enige reden om over te stappen. Ze verbruiken minder energie en stoten ook minder warmte af. Buiten energiebesparing is dit een van de grootste voordelen van LED-verlichting bij binnenkwekers. Door de beter warmte-efficiëntie hoeft u zich minder zorgen te maken over oververhitting in uw kweekruimte.

Een ander bijkomend voordeel is de lange levensduur van dit soort verlichting. LED’s bevatten geen vacuüm- of gascomponenten, het is een vorm van ‘solid-state verlichting’ en kunnen daardoor tussen de 25.000 en 100.000 uur mee gaan. De branduren zijn wel afhankelijk van de productkwaliteit.

Belangrijke eigenschappen om rekening mee te houden

Het licht wat de zon produceert bestaat uit alle kleuren van het elektromagnetisch spectrum, wat een collectief is voor elke frequentie van elektromagnetische straling. Sommige LED-lampen produceren maar bepaalde kleurfrequenties. Terwijl witte LED-lampen met een vol spectrum alle tinten produceert die nodig zijn voor elke fase van het groeiproces.

Blauw licht ‒ Helpt bij de groei van planten in het beginstadium van hun leven. Het is de eerste kleur die planten in vegetatieve groei kunnen opnemen.
Paars licht ‒ Dezelfde werkzaamheid als blauw licht maar is minder effectief voor de fotosynthese.
Rood licht ‒ Goed voor in de latere groeifasen van een plant en is essentieel voor de bloei van de knoppen.
Wit licht ‒ Met zijn brede spectrum aan kleuren geschikt voor in elke ontwikkelingsfase.

Hoeveel watt heeft u nodig om binnen te kweken?

In werkelijkheid draait het niet om wattage, dit is namelijk een meting van elektriciteitsverbruik. Natuurlijk wilt u weten hoeveel uw kweeklamp zal gaan verbruiken, maar dat is een energiebesparende keuze die u zelf kunt maken. Het heeft totaal niets te maken met de hoeveelheid energie die uw planten nodig hebben om te groeien. In plaats van te kijken hoeveel watt een LED-kweeklamp gebruikt, is het belangrijker om het spectrum van groeilicht te begrijpen.

Deze wordt namelijk gemeten in micromol(mol). Om planten te kweken met kweeklampen heeft u tussen de 180 en 1300 mol nodig, afhankelijk aan de lichthonger van uw plant. De Cannabaceae-plantenfamilie zit aan de bovenkant van het spectrum. Bij 85% van hun natuurlijk potentiële groei hebben ze 800 mol nodig en bij 100% 1300 mol. Nu is niet iedere hobbyist of professional een wietkweker en daarom is voor kamerplanten, kruidenplanten en groenteplanten niet meer dan 180-380 mol nodig.

https://www.ecogardenshop.com/nl/verlichting/led-kweeklamp/