Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

Verlichting voor je woning aanschaffen? Hier moet je op letten

Een woning kan niet zonder verlichting. Denk bijvoorbeeld aan hoe vroeg het al donker is in de winter. Zonder verlichting kan je niets zien en eigenlijk niets doen. Daarom is het belangrijk dat je goede verlichting ik je woning hebt. Wanneer je verlichting gaat aanschaffen voor je woning is het belangrijk dat je op een aantal zaken let. Ben je benieuwd waar je moet letten? Lees dan vooral verder. 

 

Lichtplan maken

 

Wanneer je nog alle verlichting moet plaatsen in je nieuwbouwwoning, is het een goed idee om een lichtplan te maken. In een lichtplan neem je op waar je welke verlichting wil hebben. Je gebruikt natuurlijk niet voor elke ruimte dezelfde soort verlichting. Kijk daarom per ruimte wat het doel is van de verlichting. In de woonkamer is basisverlichting zoals een leuke vintage hanglamp belangrijk. In een kantoor hoef je bijvoorbeeld geen sfeerverlichting te plaatsen. 

 

Je kan een lichtplan maken door een plattegrond van je woning te tekenen. Heb je al meubels of heb je al een idee van hoe alles gaat staan? Zet dat vooral ook op je plattegrond. Vervolgens kan je de verschillende soorten verlichting op de plattegrond opnemen. Denk aan de basisverlichting of sfeerverlichting. Zo weet je precies waar alles komt. Je kan natuurlijk ook in je huidige woning een lichtplan maken. Het hoeft uiteraard geen nieuwbouwwoning te zijn. 

 

Lichtbron kiezen

 

Om goede verlichting aan te schaffen, is het belangrijk dat je de juiste lichtbron kiest. Er bestaan namelijk verschillende soorten lichtbronnen waar je uit kan kiezen. Een gloeilamp is bijvoorbeeld ouderwets. Zo heb je halogeenlampen die niet al te duur zijn. Een halogeenlamp zorgt voor warm licht in de ruimte, maar de levensduur is niet erg lang. Dit betekent dat je de lamp af en toe za moeten vervangen. 

 

De ledlampen worden steeds populairder. De prijs ligt misschien wat hoger, maar je hebt er ook langer plezier van. De levensduur van ledlampen is namelijk veel langer dan die van een halogeenlamp. Een ander groot voordeel is dat ledlampen niet veel energie verbruiken. Dit is natuurlijk een stuk beter voor je portemonnee. Het is belangrijk dat je lichtbron wel geschikt is voor je eettafel hanglamp modern. Controleer daarom altijd of het mogelijk is. 

 

Juiste verlichting 

 

Lichtplan gemaakt en lichtbron gekozen? Dan is het nog belangrijk dat je de juiste verlichting kiest. Je kan namelijk onderscheid maken tussen verschillende soorten verlichtingen. Zo heb je basisverlichting, maar ook sfeerverlichting. Elke soort verlichting wordt voor een ander doel gebruikt. 

 

Bij basisverlichting draait het vaak om die grote plafondlamp in de kamer. Deze zet je vaak als eerste aan wanneer je de ruimte inloopt. Als het goed is, wordt de hele ruimte verlicht door de basisverlichting. Wil je wat sfeer creëren in je woonkamer bijvoorbeeld? Kies dan voor leuke sfeerverlichting. Dit kan bijvoorbeeld een vloerlamp zijn. Met dimbaar licht creëer je overigens nog meer sfeer. Kijk daarom goed naar wat voor doel je verlichting heeft. Hopelijk weet je nu waar je op kan letten bij het aanschaffen van verlichting.