Het Thuisgevoel
Image default
Tuin en buitenleven

Zo bouw je een schutting van Douglas hout

Een goede schutting is belangrijk voor de privacy en veiligheid van je tuin. Een schutting wordt meestal gemaakt van Douglas hout omdat dit hout erg sterk is, lang meegaat en je er weinig voor betaalt in verhouding tot andere hardere houtsoorten zoals Eiken of Teak. Het bouwen van een schutting is niet moeilijk maar wanneer je het voor het eerst doet is het handig als je een stappenplan kunt volgen. Dus bij deze!

Opmeten van de schutting

Allereerst is het belangrijk dat je goed meet. Gebruik een rolmaat en schrijf de afmetingen die je nodig hebt op. Let op, als je aan twee kanten de schutting wilt vervangen kun je er niet automatisch vanuit gaan dat de maten aan beide zijden precies overeenkomt. Wanneer je weet welke maten je nodig hebt kun je hout gaan bestellen.

Douglas hout inkopen

Bij het inkopen van hout kun je terecht bij je lokale houthandel in Roosendaal. Je hebt verschillende opties. Douglas planken zijn vaak tussen de 2 en de 5 meter en in verschillende diktes. Hou er bij het kiezen van de planken en balken rekening mee dat je het hout nog moet vervoeren. Ook al is het maar een klein stukje rijden naar huis, het hout moet wel in de auto of bus passen natuurlijk. Het is overigens ook mogelijk om Douglas hout in Roosendaal te laten bezorgen.

Zagen, schuren, beitsen

Wanneer je je materialen binnen hebt begint het werk pas echt. Geschaafde houtdelen moet je eerst op maat zagen, met een cirkelzaag krijg je de strakste lijnen. Daarna ga je aan de slag met een schuurmachine waarmee je planken mooi glad maakt. Dat is nodig voor de derde stap, het beitsen. Door je planken te impregneren gaat het hout veel langer mee en blijft het lang mooi. Je kunt beits in verschillende kleuren kopen. Veel mensen hebben ook tuinhuizen van Douglas hout en dan is mooi als je schutting dezelfde tint heeft.

Je nieuwe schutting bevestigen

Wanneer je planken behandeld zijn kun je de schutting gaan bevestigen. Meestal zet je eerst de balken neer op betonpoeren zodat ze stevig staan. Daarna hoef je alleen de planken er nog maar op te bevestigen. Heb je geen zin om dit allemaal zelf te doen? Je kunt ook kant-en-klare schuttingdelen kopen die je alleen nog hoeft te bevestigen. Dat geldt overigens niet alleen voor schuttingen, je kunt ook een compleet tuinhuisje met of zonder veranda bestellen dat je thuis alleen nog in elkaar hoeft te zetten.