Het Thuisgevoel
Image default
Bedrijven

Het testen van de aardlekschakelaar

Dat de aardlekschakelaar goed werkt is essentieel voor jouw veiligheid en de meterkast, de aardlekschakelaar is namelijk een automatisch apparaat die wordt ingeschakeld wanneer er een stroomlek is. De aardlekschakelaar wordt wel pas ingeschakeld vanaf een bepaalde hoeveelheid stroom dat gelekt wordt. Voor een stroomlek zijn er verschillende oorzaken te noemen, zo kunnen er bijvoorbeeld twee draden waar de isolatielaag eraf is elkaar raken. De aardlekschakelaar biedt dan de bescherming tegen een schok wanneer je het apparaat dat stroom lekt aanraakt. 

Hoe test je de aardlekschakelaar

Omdat een aardlekschakelaar veel veiligheid biedt is het belangrijk dat hij ook goed werkt, hier kom je door de aardlekschakelaar te testen. Gelukkig is het heel gemakkelijk om de aardlekschakelaar te testen, op de aardlekschakelaar zit namelijk een knop met de letter T erop afgebeeld. Door op deze knop te drukken test je de aardlekschakelaar, alle stroom zal dan wegvallen. Vervolgens kun je de aardlekschakelaar weer aanzetten met de daarvoor bestemde aan knop, wanneer de aardlekschakelaar niet aan wil gaan kun je het beste een elektricien bellen, de Elektriciens van Elektricien Eindhoven staan altijd klaar om je te helpen. 

Wanneer moet ik de aardlekschakelaar testen

Het beste is om de aardlekschakelaar elke maand te testen, het is namelijk een belangrijk apparaat in de meterkast. Door een maandelijkse test krijg je steeds de bevestiging of de aardlekschakelaar nog goed is. Er is maar een kleine groep die de aardlekschakelaar iedere maand test, het is namelijk niet het leukste om te doen. Het is wel verplicht gesteld om de aardlekschakelaar op twee momenten in het jaar te testen, anders wordt er namelijk helemaal niet getest. Het beste moment om te testen is wanneer de klok verandert van zomer naar wintertijd en andersom, je bent dan namelijk toch al bezig met alle apparaten die op tijd werken.