Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je moet weten over het kappen van bomen

In dit artikel lees je alle informatie die je nodig hebt voordat je een boom gaat kappen. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel het kost om een boom te kappen? Of wanneer het het beste seizoen is om de boom in jouw tuin te kappen? Daarnaast krijg je een uitgebreide uitleg over het aanvragen van een kapvergunning. Wist jij dat het tot wel 8 weken kan duren voordat de gemeente een kapvergunning goedkeurt? Wist je dit allemaal nog niet? Lees dan verder.

Kosten van het kappen van een boom

Je kan zelf bomen kappen, maar het natuurlijk ook laten doen door een specialist. De kosten hiervan verschillen. Dit heeft te maken met een drietal factoren. Zo hangt het onder andere af van het formaat van de boom. Betreft het een grote boom, of is het een kleintje? Een grote boom is natuurlijk moeilijker om te kappen dan een kleine boom en kost dus meer tijd. Verder zijn er kosten voor het afvoeren van het hout en bladeren. Dit ligt wederom aan het formaat van de boom, maar ook in welk seizoen de boom wordt gekapt. Ten slotte zijn er nog kosten voor het verwijderen van de stronk. Sommige mensen kiezen ervoor om de stronk niet te verwijderen. Hierdoor kan er dus geld worden bespaard. Gemiddeld kost het kappen van een boom tussen de 300 en 2000 euro. 

Boom kappen in welk seizoen?

Kort gezegd kan een boom het gehele jaar door gekapt worden. Wel is er een seizoen waarbij het makkelijker is om een boom te kappen. In de winter zitten er geen bladeren aan de boom. Hierdoor is er minder bladafval en zijn er minder afvoerkosten. Dit maakt de winter het ideale seizoen om je boom te kappen. Wanneer in de zomer een boom wordt gekapt, kunnen er dieren in de boom zitten. Denk hierbij aan een nest met eieren. Dus ga je een boom kappen houd dan rekening met het broedseizoen. Tijdens het broedseizoen mogen er namelijk geen bomen met nesten worden gekapt. 

Heb ik een kapvergunning nodig?

Per gemeente verschillen de regels betreft het kappen van een boom. Daarom is het verstandig om een vergunningcheck te doen. Hierdoor weet je gelijk of er wel of geen vergunning nodig is. Via het omgevingsloket kan er een aanvraag worden gedaan. Indien er een vergunning nodig is, kan deze hier ook gelijk worden aangevraagd. In de aanvraag worden er een aantal vragen gesteld, zoals om welke boom het gaat, waarom de boom moet worden gekapt en hoe de boom gekapt gaat worden. Binnen 8 weken maakt de gemeente een beslissing over de ingediende aanvraag. Daarnaast maakt de gemeente de aanvraag publiekelijk, hierdoor krijgen mensen de kans om in bezwaar gaan.