Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Bestraten kan ook duurzaam? Tips voor het bestraten rondom je eigen woning!

Nederland verduurzaamd langzamerhand steeds meer naar een energielabel A. De klimaatcrisis dwingt ons ertoe ons uiterste beste te doen om verdere uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 te beperken. Daarom is wonend en bouwend Nederland volop aan de slag om huizen energieneutraal te maken. Een onderdeel van dit geheel omvat het isoleren van de woning of bestraten van je eigen oprit. Niemand kan er uiteindelijk omheen en zal maatregelen moeten gaan treffen om zodoende de energierekening te verlagen en moeder natuur een handje te helpen. Denk hierbij niet gelijk aan hoge kostenposten of grote renovaties of verbouwingen, zoals bestratingen. Je kunt de woning en omgeving van de woning in bepaalde mate zelf ook prima verduurzamen en dan wel met deze tips.

Voorkom onnodige tocht en scheve opritten

Een woning die kieren, open ramen, geopende deuren, gaten of andere vochtdoorlatende punten heeft zorgt voor onnodig warmteverlies en stookkosten. Of het nou gaat om een raam die continu geopend is, een brievenbus die niet voorzien is van isolatie of een oprit die die half gestraat is. Het plaatsen van tochtstrips of een verbeterde bestrating is hierbij een goede start die je zelf voor een klein bedrag prima verwezenlijken kunt. Wil je het wat serieuzer aanpakken, huur dan een bestratingsbedrijf in die bijvoorbeeld de oprit komt bestraten met klinkers. Het levert je zowel in de zomer als de winter een stabielere oprit op en minder hoge brandstofkosten. Een investering die zichzelf weer terugverdient om klinkers kopen interessant te maken. 

Stimuleer de warmtedoorvoer van je woning

Vele woningen in Nederland worden hedendaags nog verwarmd met radiatoren. Deze worden vaak geïnstalleerd op plaatsen waar de tocht het meeste voorkomt. Denk hierbij aan een locatie als onder het raam, in een convectorput nabij deuren of andere delen in de woning die de kou toelaten. Om de warmte die de radiatoren genereren niet te isoleren of de verkeerde kant op te leiden is het handig om meubels, gordijnen of andere voorwerpen niet direct voor de radiator te plaatsen. Dit zal de warmtedoorvoer belemmeren waardoor de verwarming harder moet werken om de boel op temperatuur te krijgen.

Hoe geef ik mijn huis of tuinhuis meer sfeer?

Je kan je huis meer sfeer geven door waaltjes te kopen. Waaltjes zijn klassieke stenen in een standaardvorm van 20x5cm. Je kunt waaltjes gemakkelijk in een blokverband, elleboogverband of diagonaalverband neerleggen. Op deze manier kun je romantische sierpaden ontwikkelen of sierranden rondom de woning creëren. 

 

https://www.het-thuisgevoel.nl/-duurzaam-bestraten-rondom-je-woning