Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

De meest effectieve manieren om je huis te isoleren

Ben jij bezig om je huis te verduurzamen en eens goed onder de loep aan het nemen hoe je kunt besparen op energiekosten? Dan is zorgen voor een goede isolatie in het hele huis een essentiële stap. Je huis kent vele plekken waar warmte verloren gaat en dat is zonde. Op welke manier je die warmte ook opwekt. En vergis je niet: ook in de zomer als de mussen van het dak vallen is een goed geïsoleerd huis een groot voordeel. Je houdt de hitte dan juist veel beter buiten. Maar waar begin je? Wat zijn nu de belangrijkste plekken en manieren om jouw huis zo effectief mogelijk te isoleren?

Het aanbrengen van vloerisolatie 

Door het aanbrengen van een isolerende laag onder je vloer, zeker op de begane grond, zorg je er niet alleen voor dat je geen koude voeten meer krijgt. Je voorkomt ook dat er warme lucht via de vloer naar buiten stroomt of kou vanuit de grond je huis binnen trekt. Vooral dat laatste kan vervelende vochtplekken en schimmel veroorzaken in je huis en zo voor schade aan je vloeren en muren zorgen. Daarmee wordt je huis ook een ongezonde en oncomfortabele leefomgeving. Als je vloerverwarming hebt in huis zal deze beter presteren met het juiste isolatiemateriaal onder de vloer. Lees op Vloerisolatie-info.nl meer over het aanbrengen van vloerisolatie.

Het aanbrengen van isolatie in de spouwmuur

Ook via de muren kan je huis veel warmte verliezen. Door middel van een isolatielaag tussen de buitenmuur en de binnenste wanden van je woning (de spouw) kun je hier veel winst behalen door een comfortabeler huis te creëren en energie en geld te besparen.

Het aanbrengen van isolatie in het dak

Warme lucht stijgt op hebben we vroeger al op school geleerd. Is het dak van je huis niet goed geïsoleerd dan verlies je daar dus veel warmte. Of je dak nu plat is of schuin, er kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant een isolerende laag worden aangebracht die een hoop zal schelen in de stookkosten.

HR glas

Dubbel of zelfs triple glas zorgen ervoor dat je warmteverlies en tocht via de ramen van je huis minimaliseert. De luchtlaag tussen het glas isoleert en voorkomt niet alleen onnodig warmteverlies maar houdt ook geluid tegen van de straatkant. Veel huizen zijn al voorzien van dubbelglas, maar zeker niet altijd. Vooral als je in een monumentaal pand woont of je huis maakt deel uit van een beschermd stadsgezicht, zul jij waarschijnlijk nog plekken in huis hebben waar niet zomaar dubbelglas mag worden geïnstalleerd. Wel kun je dit vaak oplossen door middel van een voorzetraam, isolatiefolie en gevoerde gordijnen. Sowieso is het verstandig al je ramen te voorzien van gordijnen en tochtstrip waar nodig. Zo beperk je de luchtstroom zoveel mogelijk. Ook het afsluiten van een trapgat met een deur of gordijn waar mogelijk houdt tochtstromen tegen.

Radiatorfolie

Heb je radiatoren aan de muur, dan heb je kans dat een deel van de warmte die de centrale verwarming produceert direct weer door de muur verloren gaat. Folie achter je radiator helpt hiervoor.