Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Een schone koffiemachine? Volg deze stappen!

Het hebben van een koffiezetapparaat in huis is een goede manier om elke dag van lekkere warme koffie te kunnen genieten. Je moet dus een koffiezetapparaat hebben als je zo van koffie houdt. Koffiemachines zijn echter gecompliceerde constructies met veel verschillende bewegende delen, die elk hun eigen functie hebben in het brouwproces. Ze zijn niet moeilijk schoon te maken, vooral als je een ontkalker koffiemachine in huis hebt. Het schoonmaken van een koffiemachine kan echter vervelend en tijdrovend zijn. Lees voor de beste resultaten deze reinigingshandleiding volledig door voordat je begint.

Maak een ontkalkingsmiddel klaar

De eerste stap die je moet doorlopen is natuurlijk het bereiden van een ontkalkingsmiddel. In dit geval zijn er genoeg ontkalkingsmiddelen die je op internet kunt vinden van verschillende merken met verschillende prijzen. Ze zijn niet zo moeilijk te vinden, dus je zult geen problemen hebben om ze te vinden. Bovendien zijn ze meestal gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten, dus ze zijn zeer veilig te gebruiken op elk koffiezetapparaat. Als je echter geen tijd hebt om er een in een winkel te zoeken, zijn er verschillende andere opties. De meeste mensen gebruiken azijn als ontkalkingsmiddel, terwijl anderen citroenzuur en citroensap gebruiken. Omdat het echter geen ontkalkingsmiddelen zijn, zijn hun kracht en effectiviteit als ontkalkingsmiddelen niet zo goed als commerciële ontkalkingsmiddelen die speciaal zijn gemaakt voor het ontkalken van koffiemachines.

Reinig de verkalkte aanslag in de koffiemachine

Nadat je je ontkalkingsmiddel hebt gekregen, kun je beginnen met het plaatsen van een trechter over de portafilter en er 1/2 kopje ontkalker doorheen in de machine gieten. In dit deel kun je een goede ontkalker gebruiken die speciaal is gemaakt voor het reinigen van koffiemachines, of als je die niet hebt, kun je gewoon azijn gebruiken. Voer een paar cycli uit om de ontkalker door het systeem te mengen en eventuele verkalkte afzettingen daarin te verwijderen. Dit zal je later helpen wanneer je probeert om minerale ophopingen op je douchekop te verwijderen. Maak je geen zorgen als je niet veel stoom of azijn uit je machine ziet komen; dit is normaal, aangezien je machine is ontworpen om deze dingen binnen te houden.

Spoel de koffiemachine door met vers water

Terwijl de zetgroep nog op zijn plaats zit, laat je 5 cycli zonder koffie of water door je machine lopen om hem door te spoelen met vers water en om eventuele aanhoudende geurtjes van de ontkalker of azijn vanaf de eerste stap te elimineren.

Spoel de koffiemachine door met een ontkalker of azijn

Vul de zetgroep met 2 eetlepels witte azijn en laat opnieuw 5 cycli draaien zonder koffie of water door je machine om hem door te spoelen met een ontkalker of azijn. Dit proces is bedoeld om kalkaanslag die na de tweede stap achterblijft te verwijderen. Herhaal deze stap nog 2 keer voor in totaal drie spoelingen met azijn of twee keer met een speciaal ontkalkingsmiddel.

Controleer of de koffiemachine klaar is voor gebruik

Nadat alle ontkalkingsprocedures zijn voltooid, moet je controleren of de koffiemachine klaar is voor gebruik. In dit geval hoef je geen koffie te gebruiken. In plaats daarvan kun je gewoon mineraalwater gebruiken. Je kunt het mineraalwater gebruiken om door het koffiezetapparaat te gaan. Als het water hetzelfde smaakt als het water dat niet door de koffiemachine gaat, dan betekent dit dat de koffiemachine klaar is voor gebruik.