Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Genoeg stopcontacten in je woning

Tegenwoordig zijn elektronische apparaten niet meer weg te denken uit een woning. Sommige apparaten moet je opladen, andere werken op een batterij of moet je in een stopcontact plaatsen. Doordat je al snel meerdere stopcontacten nodig hebt zul je snel een tekort hebben. Veel mensen gebruiken een stekkerdoos als oplossing hiervoor. Echter is dit niet de beste, veiligste oplossing. Het is namelijk verstandig om meerdere stopcontacten aan te leggen. Je kan namelijk nooit genoeg stopcontacten in een woning hebben. Wil jij binnenkort je woning renoveren of verbouwen? Kijk dan zeker op welke plekken je een extra stopcontact kan plaatsen.

 

Welke stopcontact wil ik plaatsen

Sinds 1996 is het verplicht om een stopcontacten met een randaarde te plaatsen. Dit is een extra bescherming om meer veiligheid te garanderen. Wanneer je een oudere woning hebt is de kans nog aanwezig dat je stopcontacten zonder zo’n randaarde hebt. Wanneer je nieuwe stopcontacten in een woning gaat plaatsen is het noodzakelijk om de huidige stopcontacten ook aan te passen. Naast deze bescherming is het ook verplicht om de groepenkast te voorzien van een aardlek schakelaar. Tegenwoordig zien we vooral dat mensen kiezen voor een inbouw stopcontact, omdat dit ruimte bespaart en er strakker uit ziet.

 

Meer dan slechts een stopcontact

Vroeger waren stopcontacten puur bedoeld om apparaten op aan te sluiten, maar tegenwoordig zijn ze meer dan dat. Er zijn dan ook veel stopcontacten met een mooi design of handige extra’s. Zo zien we in keukens vaak bijzondere stopcontacten die uit het aanrecht komen. Hiernaast zijn er ook veel stopcontacten met USB-poorten. Zo kan je eenvoudig je telefoon of tablet direct opladen vanuit de muur. Deze ontwikkeling is zo ver dat er tegenwoordig zelfs stopcontacten zijn met USB type C aansluitingen zijn. Deze zijn gemaakt voor de nieuwere telefoons en laden enorm snel op.


Alle mogelijkheden die er zijn kan je vinden bij Schneider Electric.