Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Het belang van een schone vloer

Werk je tijdens de coronaperiodoe vanuit huis? Dan is de kans een stukje groter dat het wat sneller een rommeltje wordt. Dat is ook niet gek. Je zet immers vaker koffie. Gooit meer weg. En maakt meer vuil. Dat doe je niet bewust, maar het is logisch dat er hierdoor ook wat meer vuil op de grond ligt. Heb je kinderen? Dan is de kans nóg eens stukje groter dat er meer stof en vuil op grond ligt. Wat is het belang van een schone vloer, als je wat vaker thuis bent? En hoeveel keer per week moet je nu stofzuigen om een schone vloer te houden? En tot slot: welke ruimtes zijn het belangrijkst om te stofzuigen? Dat lees je in dit artikel. 

Waarom is stofzuigen belangrijk?

Maar eerst even terug naar de kern: waarom is stofzuigen belangrijk? Iedereen doet het. De een wat meer dan de ander, maar iedereen heeft wel een stofzuiger in huis staan. Valt er iets om waardoor er viezigheid op de grond komt? Dan pak je er snel even je stofzuiger bij. Maak je iedere zaterdag je stofzuigrondje? Dan trek je ‘m die dag standaard uit de kast. 

Stofzuigen is niet alleen belangrijk om zichtbaar vuil op te ruimen. Natuurlijk, het is fijn dat je de goed zichtbare bult zand kan opzuigen die de kids mee naar binnen brengen na het stofzuigen. Maar er zijn des te meer stofdeeltjes die je amper tot niet met het blote oog kunt zien. Dit is stof komt vrij tijdens het alledaagse leven in huis. Wanneer je op de bank ploft. Wanneer je op een stoel gaat zitten. En wanneer je jouw kleren in de kast opbergt. Hier zit grijs stof bij, maar ook fijnstof dat je eigenlijk niet kunt zien. Ze zijn maar een paar micrometer groot, maar ze begeven zich wel in je huis. Regelmatig stofzuigen zorgt er ook voor dat deze stofdeeltjes worden opgezogen. Dit is niet alleen fijn als je iemand in huis hebt met een stofallergie, maar het maakt je huis en vloer in zijn algemeenheid een stuk frisser en schoner. En dat is fijn; vooral als je jezelf tijdens het thuiswerken moet concentreren. Een schone en opgeruimede omgeving bevordert de mogelijkheden om jezelf goed te kunnen concentreren.

Hoeveel keer per week moet je stofzuigen?

Normaliter raden we aan om tenminste één keer per week te stofzuigen. Dit is volgens ons het minimum als je je vloer fatsoenlijk schoon en vrij van vuil wilt houden. Natuurlijk is stofzuigen niet het leukste klusje van de dag. Daarom raden we ook aan om een vaste dag en zelfs een vast moment te plannen waarop je stofzuigt. Doe dit bijvoorbeeld op de zaterdagochtend, zodat je het klusje af kan tikken voordat het weekend goed en wel begonnen is. Heb je kinderen of een man die graag uitslaapt? Dan zou je het vroeg in de middag kunnen doen. 

Natuurlijk is één keer per week stofzuigen niet leidend. Er zijn een hoop mensen die graag vaker stofzuigen. Ook in situaties dat ze niet thuiswerken en vaker van huis zijn. Gewoon, omdat het fijn voelt om een schone vloer te hebben. Twee keer per week stofzuigen is daarom ook helemaal niet verkeerd. Wanneer je het iedere dag doet, neigt het wel een beetje naar een overschot aan stofzuigen. Dan zouden we aanraden om te kijken of je het kan terugbrengen naar enkele dagen per week, omdat iedere dag stofzuigen niet per se een toegevoegde waarde meer heeft voor een schoon huis. 

Hoeveel keer per week moet je stofzuigen tijdens het thuiswerken?

Werk je thuis? Dan heb je het misschien al wel gemerkt. Je wilt niet continu achter je laptop zitten, dus zoek je naar andere dingetjes die je kan doen. En dan kom je al snel uit bij huishoudelijke taakjes. De kans is dus groot dat je in deze periode vaker je stofzuiger erbij pakt dan wanneer je op kantoor werkt. Dat juichen we alleen maar toe. Omdat je meer thuis bent, komt er logischerwijs ook meer stof vrij en ligt er meer vuil op de grond. Dit zie je dan overwegend in de ruimtes waar je veel bent. De huiskamer, studeerkamer (omdat je er bijvoorbeeld je boterham eet) en natuurlijk de keuken. 

Wanneer je thuiswerkt, is het dus helemaal goed om bijvoorbeeld naar twee keer per week stofuizgen te gaan als je het normaliter maar één keer in de week doet. Wanneer je kinderen thuis hebt rondhuppelen, zouden we zelfs zeggen dat 3 keer per week stofzuigen geen overbodige luxe is. Vooral als je kinderen wat kleiner zijn willen ze de boel nog wel eens vies maken zonder er erg in te hebben.

Belangrijke tip: heb je een harde vloer? Vergeet deze dan ook niet af en toe te dwijlen. Een vloer vrij van vuil is één ding. Maar er kunnen natuurlijk ook vlekken van drinken of eten op de vloer zitten die je met een stofzuiger niet weg krijgt.

Welke ruimtes zijn het belangrijkst om te stofzuigen?

We zien tijdens het thuiswerken dat vooral de kamers het meest vies zijn waar je jezelf begeeft tijdens het thuiswerken. Dat is logisch, maar dit zijn nu soms ook kamers waar normaal minder vuil ligt. Denk aan de studeerkamer op de eerste verdieping. De kleinere kamer op de begane grond. Als je deze kamers normaliter minder stofzuigt, probeer er dan vanaf nu wel voor te zorgen dat je deze meepakt tijdens je stofzuig-rondje. De kamer blijft natuurlijk een belangrijke ruimte, maar we willen vooral de keuken even uitlichten. Omdat je thuis je boterhammen smeert, het avondeten kookt en tussendoor misschien ook nog eens wat snackt of snoept, is dit een ruimte die je echt goed moet bijhouden. Hier liggen logischerwijs ook vaak de etensresten. Stofzuig je deze niet iedere week op? Dan loop je het risico op nare geurtjes en misschien zelfs muizen. Daarom zouden we de keuken altijd wat vaker stofzuigen. Wil je er niet steeds de stofzuiger bij pakken? Pak dan gewoon je handveger en blik, of een kruimeldief als je die hebt. 

 

https://stofzuiger-info.nl