Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Kruipruimte isoleren: welke opties heb ik?

De kruipruimte isoleren biedt veel comfort in je woning, naast dat het natuurlijk een gunstig effect op je energienota heeft. Er zijn echter meerdere manieren om dit te doen en ook in materiaalkeuze is er steeds meer op de markt. Bij deze vorm van isoleren wordt er een isolerende laag aan de bovenkant van je kruipruimte aangebracht, waardoor de temperatuur van je vloer stijgt en je minder de verwarming aan zet. Zeker in de winter heeft dit als voordeel dat je zelfs zonder sloffen of schoenen aan, nog warme voeten kunt houden.  Voor je op dat punt bent, is het goed om uit te zoeken welke opties je allemaal hebt.

Keuzes op basis van materiaal

Grofweg zijn er 3 materiaal opties: platen, dekens en schuim. Per huis zal de beste optie verschillen en om verkeerde keuzes te voorkomen, is het gewenst om maatwerkadvies te laten geven door een isolatie expert. Deze neemt alle factoren mee die invloed hebben op de isolatie, als ook je eigen wensen.

Isolatieplaten

Deze harde platen van kunststof worden gemaakt van aardolie. De meest gebruikte schuimen in de platen zijn PIR-, PUR-, XPS- en EPS-schuim. Het is een lichtgewicht isolatie die goed bestand is tegen vocht. Nadeel is dat deze alleen tegen de bovenzijde van de kruipruimte geplaatst kunnen worden als deze oppervlakte glad is. In geval van leidingen kan er een opvullaag tussen gezet worden. De platen op maat maken en verankeren is arbeidsintensief, waardoor deze optie niet een hele goedkope is. De kosten voor dit materiaal inclusief plaatsing, maar exclusief BTW ligt tussen de €15 en €40 per m².

Isolatiedekens

De kruipruimte isoleren kan ook met isolatiedekens gemaakt van rotswol of glaswol. De dekens zijn flexibel en laten vocht ook door, waardoor deze methode ook geschikt is voor houten vloeren. Door het vele op maat moeten maken van de dekens, is het echter wel arbeidsintensief en dit leidt tot hogere arbeidskosten. Voor isolatiedekens moet je rekenen op kosten tussen de €15 en €30 per m².

Isolatieschuim

Veruit de meest gebruikte optie bij een kruipruimte isoleren is het gebruik van isolatieschuim. Het is het snelst te plaatsen en daarmee heeft het de laagste arbeidskosten. Het spuiten van het isolatiemateriaal zorgt voor een dichte schil onder de vloer, waardoor deze deze minste kans geeft op koudebruggen. De meest gebruikte soort is PUR-schuim. Ook leidingen en dergelijke zitten de plaatsing niet in de weg. Bij houten vloeren kiest men voor icynene schuim, met en open celstructuur waardoor er geen vochtproblemen kunnen ontstaan. De kosten voor isolatie met schuim liggen tussen de €25 en €35 per m².

Kruipruimte isoleren als meerwaarde

Om uiteindelijk de goede keuze te maken, is goed maatwerkadvies van Isolatiespecialist.nl belangrijk. Achteraf wil je niet met koudebruggen of vochtproblemen komen te zitten, als deze voorkomen kunnen worden. De definitieve keuze ligt uiteindelijk bij jezelf. Misschien geef je dan de voorkeur aan glaswoldekens in plaats van PUR-schuim, omdat je liever een materiaal hebt dat recycleerbaar is. Een kruipruimte isoleren doe je niet elke week, dus maak een goede afweging voor jezelf.