Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Tiny House bouwvergunning

Bouwvoorschriften, bouwvergunningen, registratie – toegegeven, dit klinkt niet leuk. Maar dit zijn de zaken die je moet aanpakken voordat je je Tiny House bouwt of koopt.

De kwestie van het gebruik
Eerst moet je je afvragen hoe je je Tiny House wilt gebruiken. Mogelijk is:

  • Als miniwoning voor permanente bewoning.
  • Als vakantie- of weekendhuis.
  • Als een caravan.
  • Afhankelijk van je antwoord zullen de volgende stappen meer of minder ingewikkeld zijn. Belangrijk: Elke provincie of gemeente heeft zijn eigen regels. Zorg ervoor dat je je van tevoren informeert over de plaatselijke regels, zodat je droom van een minihuis niet in duigen valt.

Tiny house als permanente verblijfplaats
Wil je je ontdoen van ballast en je beperken tot het hoogstnoodzakelijke – permanent? Dan is het Tiny House als je eerste woning natuurlijk een goede optie, maar het heeft ook de hoogste juridische hindernissen voor je Tiny House vergunning.

Volgens de bouwvoorschriften van de staat heeft je Tiny House bijvoorbeeld een keuken en badkamer nodig. In gemeenschappelijke ruimten geldt meestal een minimumhoogte van 2,4 m en er zijn voorschriften voor ramen, deuren, trappen en vluchtwegen. Wat verder belangrijk is:

Je hebt een geschikt stuk grond nodig.
Het perceel moet zijn goedgekeurd voor woongebruik volgens de bouwverordening, bijvoorbeeld in een woonwijk.

Opmerking: Er zijn vaak plaatselijke bestemmingsplannen of verordeningen over het ontwerp van terreinen. Deze kunnen onder andere voorschrijven hoe groot het minimale vloeroppervlak precies moet zijn, welke dakvorm het huis moet hebben, enz. Deze voorschriften hebben al een of twee dromen van een mini-huisje aan diggelen geslagen.

In speciale gebieden of gebieden voor de ontwikkeling van woongebruik gelden vaak minder eisen dan in traditionele woongebieden.