Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Waarom geven hondeneigenaren hun hond vers vlees?

Het aantal hondeneigenaren wat gedeeltelijk, of helemaal is overgestapt op vers voer voor hun hond blijft groeien. Heb je zelf een hond en geef je droogvoer, dan kun je gaan twijfelen of je zelf eigenlijk wel het juiste voer geeft. Moet je ook niet overstappen? Dat hangt er vanaf, in dit artikel kijken we daarom naar de voor- en nadelen van vers voer voor de hond. 

Wat is vers hondenvoer? 

Vers hondenvoer, welk voer valt hier precies onder? Vers voer bestaat uit vers vlees, speciaal voor honden. Het is dus onbereid, ongegaard, rauw vlees. Dit vlees wordt uitsluitend gekoeld, of diepgegvroren verkocht. Je vindt het niet terug in de ongekoelde schappen van de supermarkt of dierenwinkel. De kuipjes vlees, zoals ‘rund/lam’ of gevogelte die ongekoeld worden verkocht is gegaarde paté, of brokken in gelei. 

Waarom geven hondeneigenaren vers vlees aan hun hond? 

Hondeneigenaren zien diverse voordelen in vers, rauw hondenvoer. Sommigen laten zich leiden door de overtuiging dat vers vlees nu eenmaal het natuurlijke dieet van de hond vormt. Iets wat klopt. Wilde honden, of beter gezegd de wolf, eet uitsluitend rauw vlees, botten, huid en haar van de gevangen prooi. Daarom is het belangrijk om naast rauw vlees de hond ook te voorzien van kluif-botten, voor de nodige mineralen en het sterken van de bijtkracht en gebitsreiniging (op natuurlijke wijze!). 

De overige voordelen van vers vlees voor de hond: 

  • De maag van de hond kan dit voer beter verteren. 
  • Vers vlees zwelt niet op en verdubbeld zich niet in de maag (zoals brokken doen).
  • Vers vlees zorgt voor een compacte, kleine hoeveelheid ontlasting in de vorm van ‘harde keutels’ (in plaats van een brei, zoals bij brokken).
  • De hond komt veel minder snel in gewicht aan, hij blijft vitaler. 

Zijn er ook nadelen omtrent vers voer?

Een nadeel ten opzichte van brokken is dat vers vlees voor de hond meestal duurder is. Dit is echter wel afhankelijk van het merk brokken je aanschaft voor je hond. Sommige merkbrokken kennen om en nabij dezelfde prijs als vers voer namelijk!

https://smuldier.nl/