Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Welke graszoden kopen?

Wanneer je je tuin opnieuw wil aanleggen, is het gazon daar waarschijnlijk een belangrijk onderdeel van. Hierbij is werken met graszoden een prima keuze. Maar, zoals je misschien al gemerkt hebt, is de keuze aan soorten oneindig. Toch is het belangrijk om een juiste keuze te maken. Alleen zo krijg je een gazon die er stralend uit ziet. Om te weten te komen welke graszoden best geschikt zijn voor jouw tuin is het belangrijk om de bestemming ervan correct in te schatten. Zo kan het zijn dat jouw tuin vooral een grote sierwaarde heeft en niet meteen zal worden betreden. Of je gazon heeft net als doel om uren heerlijk in te ravotten met de kids. Afhankelijk van je persoonlijke noden kan je eenvoudig inschatten welke graszoden het meest geschikt zijn en zo meteen ook de juiste graszoden kopen.

Vier soorten graszoden

In theorie is het aantal soorten graszoden eindeloos. Er werd al heel wat geëxperimenteerd met verschillende zaadmengsels en er bestaan inmiddels dan ook ontelbaar veel samenstellingen die allemaal tot doel hebben de ideale gazon te creëren. Toch kunnen we in grote lijnen vier verschillende soorten onderscheiden. We kijken hiervoor naar de belangrijkste eigenschappen die iedere soort bezit. 

Eigenschappen van speelgazon

De speelgazon, ook wel recreatiegazon genoemd, is door zijn veelzijdigheid de meest gekochte graszoden. 95 procent van de tuinen zijn dan ook voorzien van speelgazon. Dat komt omdat speelgazon een stevige grassoort is die weinig onderhoud vraagt en geschikt is voor de meeste ondergronden. Bovendien oogt een speelgazon sierlijk, ook na het veelvuldig betreden ervan. Wil je een recreatieve tuin die je met een gerust hart kan betreden dan is graszoden bestellen voor speelgazon de beste optie.

Eigenschappen van sportgazon

Sportgazon is, zoals zijn naam al doet vermoeden, uiterst geschikt voor het aanleggen van sportvelden. Deze soort werd speciaal ontwikkeld om het veelvuldig betreden aan te kunnen. De brede bladeren zorgen er voor dat intensief gebruik geen probleem hoeft te vormen. Toch hoef je niet meteen voor sportgazon te opteren wanneer je kinderen graag een potje voetballen in de tuin. Speelgazon is in dat geval meer dan voldoende. Sportgazon vraagt immers ook een regelmatiger onderhoud en blijft daarom best voorbehouden voor de sportvelden met intensief gebruik.

Eigenschappen van schaduwgras

Beschik je over een tuin met veel schaduwplekken? Schaduwgazon is speciaal ontwikkeld om schaduw en droge plekken te voorzien van een mooie grasoppervlakte. In tegenstelling tot andere soorten heeft schaduwgazon weinig zonlicht nodig om te kunnen groeien. Het nadeel van deze graszoden is dat er relatief snel mos optreed. De schaduwgazon vraagt dan ook een regelmatig onderhoud. 

Eigenschappen van siergazon

Ben je vooral op zoek naar een gazon dat erg mooi oogt en zelden of nooit betreden wordt? In dat geval is siergazon een goede optie. De siergazon groeit vrij langzaam en vraagt wat extra onderhoud. Toch is dit type gras, dankzij de fijne bladvorming, het mooist ogend wanneer je graag een decoratieve tuin wenst te bekomen.