Het Thuisgevoel
Image default
Woning en Tuin

Welke soort stofzuiger moet ik kopen?

In wat voor soort huis je ook woont, vroeg of laat komt hij vol te liggen met stof. Stofzuigen is dus het devies, helaas niet meteen een klus waar veel mensen van houden. Stofzuigen gaat een stuk gemakkelijker als je een goede stofzuiger hebt. Maar welke soort stofzuiger moet je kiezen? Er zijn er namelijk heel wat op de markt. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van de populairste soorten stofzuigers voor je op een rijtje.

Sledestofzuiger

Met ‘sledestofzuiger’ bedoelen we eigenlijk gewoon een traditionele stofzuiger. Deze bestaat normaal gezien uit een motor en stofreservoir, een stofzuigerslang en een steel met stofzuigermond. 

Bij een sledestofzuiger kun je kiezen uit een model met en een model zonder stofzak. Wil je graag een grote opvangcapaciteit, dan kun je beter kiezen voor een model met zak. Deze zorgt ook voor minder heruitstoot van het stof, waardoor hij ook de beste keus is voor als je last hebt van allergieën. Wil je niet telkens geld en tijd kwijt zijn voor het vervangen van de stofzak, dan kun je beter kiezen voor een model zonder zak.

Steelstofzuiger

De steelstofzuiger bestaat nog wat minder lang, maar is inmiddels al behoorlijk populair. Het is een draadloze stofzuiger die je dus erg veel bewegingsvrijheid geeft. Het nadeel van steelstofzuigers was altijd het lage vermogen en de korte accuduur, maar bij de nieuwste modellen is hier eigenlijk geen sprake meer van.

Robotstofzuiger

Heb je echt een hekel aan stofzuigen, dan is een robotstofzuiger ideaal. Deze doet voor jou het zware werk terwijl jij leuke dingen aan het doen bent. Robotstofzuigers worden steeds slimmer en maken tegenwoordig vrijwel het gehele huis voor je schoon. De beste robotstofzuigers zijn ook voorzien van een dweilfunctie, waardoor je meteen twee vliegen in één klap slaat.

Kruimeldief

Zoek je een stofzuiger die ideaal is om even snel wat vuil mee op te ruimen, dan is een kruimeldief een aanrader. Dit compacte apparaat kun je met één hand bedienen en is ook handig om te gebruiken op plekken waar je geen stroom hebt. Ook kleinere hoekjes en gaatjes kun je hiermee behandelen, al is daarvoor met een stoomreiniger al een goed ander alternatief.