Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

3 tips om je te helpen bij de inrichting van je woonkamer

De ideeën in dit blog voor een heerlijke woonkamerinrichting zullen je zeker inspireren tot een opfrisbeurt.

Zoals de kop van dit blog al suggereert, zijn woonkamers over het algemeen dé plek waar het grootste deel van het leven in huis wordt doorgebracht. Als gevolg daarvan zijn woonkamermeubels erg belangrijk. Banken, salontafels, vloerkleden; het zijn enkele van de meest hardwerkende stukken in ons huis, en om die reden is het kiezen van moderne woonkamer meubels die comfortabel, praktisch en natuurlijk stijlvol zijn zo belangrijk. Daarom enkele inspirerende ideeën die je zullen helpen bij het ontwerpen en vullen van een moderne woonkamer met stukken die perfect werken voor jou en je levensstijl.

1. Begin met de bank

Als je helemaal vanaf nul begint, is de beste plek om te beginnen met het kopen van de bank. Het is waarschijnlijk het grootste en meest gebruikte stuk in de kamer, dus het is belangrijk om deze goed te kiezen. De grootte van de ruimte zal waarschijnlijk bepalend zijn voor de grootte en stijl van de bank die je kiest, dus bepaal eerst enkele ruwe afmetingen voordat je met je zoektocht begint.

Om je nieuwe bank op te meten, is het altijd een goed idee om de afmetingen van de bestaande meubels te noteren. Je wilt er zeker van zijn dat je nieuwe bank in de ruimte past zonder dat hij te veel of te weinig ruimte inneemt. Een andere manier om een goed idee te krijgen van de afmetingen is een stijl te kiezen die je bevalt en de afmetingen op de vloer in kaart te brengen door karton uit te leggen of een omtrek af te plakken met schilderstape. Speel met de verschillende opties: probeer de maat te vergroten of te verkleinen tot je de perfecte afmeting van de bank vindt die bij je huis en je stijl past.

Denk ook na over het design, als je een kleine woonkamer hebt, wil je geen bank die veel visuele bulk toevoegt. Je wilt dat het licht er nog steeds omheen kan stromen, dus dat betekent hoge poten en een slank frame.

Denk ook aan de indeling van je kamer. Waar wilt je het liefst op je bank zitten? Kijk je uit het raam? Naar de TV? En wil je dat de kamer formeel en symmetrisch aanvoelt, met de bank gespiegeld door twee fauteuils en een salontafel ertussen? Of wil je een ontspannen indeling met een natuurlijker verloop? Als je weet waar de bank in de kamer komt te staan, weet je precies op welke maat en vorm je moet letten.

2. Breng een bank in evenwicht met opvallende stoelen

De tijd van het driedelige bankstel ligt al lang achter ons, wie wil er nu nog dat alle meubels bij elkaar passen? Dus als je eenmaal je droombank in gedachten hebt, wil je nadenken over welke secundaire zitplaatsen je in je ruimte wilt brengen. En met secundaire zitplaatsen wordt bedoeld fauteuils, krukjes, voetenbanken, ligbedden, misschien zelfs een stoel bij het raam als je kamer dat toelaat.

Laat je woonkamer lay-out hier weer in het spel komen, want waar je fauteuils of voetenbank zal zijn in relatie tot je bank kan je helpen beslissen over kleuren, patronen en stijlen.

Als je op zoek bent naar een samenhangende look omdat je stoelen en bank tegenover elkaar komen te staan, en elkaar bijna weerspiegelen, kies dan voor een stoel (of twee) met een opvallend patroon dat de kleur van je bank bevat. Als je echter op zoek bent naar een opvallend stuk dat echt de focus moet zijn, kies dan een accentstoel in een gedurfde, contrasterende kleur.

3. Gebruik een vloerkleed om moderne woonkamer meubels te gronden

Een regel die door interieurstylisten wordt gehanteerd bij het ontwerpen van elke kamer, maar vooral geldt voor woonkamers: vloerkleden horen onder meubels, bij voorkeur alle meubels als je ruimte het toelaat. Een vloerkleed zorgt ervoor dat het niet lijkt alsof meubels zweven in een zee van vloerbedekking, het vormt de basis van de meubels, definieert de ruimte en kan een kamer ook groter doen lijken.

Dus als je een vloerkleed voor de woonkamer kiest, ga dan zo groot als je ruimte aankan. Aan de randen mag de vloer maar een paar centimeter zichtbaar zijn en op alle meubels moeten minstens twee poten staan.