Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

Een airco of een waterpomp laten installeren?

Een airco en waterpomp lijken op vele vlakken op elkaar. Ze kunnen in essentie beide ruimtes verwarmen én verkoelen. Toch zitten er verschillen tussen deze twee apparaten en werken ze op een andere manier. Ben je benieuwd wat de verschillen zijn? Lees dan verder in dit blog.  

De airconditioner 

Bij een airconditioner denk je vaak aan een systeem dat luxe huizen, een hotelkamer of een kantoor heeft. De ruimtes worden gekoeld door een unit dat bevestigd is aan de wand of aan het plafond. Maar een airconditioner is niet meer zo exclusief als vroeger en veel moderne huizen hebben dan ook zeker een airconditioner. Een airconditioner bestaat vaak uit een buiten en binnenunit en wordt op dezelfde manier aangedreven als een warmtepomp. Een airconditioner wordt dan ook wel eens een lucht-luchtwarmtepomp genoemd. Als een ruimte gekoeld wordt, dan voert de warmtepomp warme lucht af die naar buiten gaat en met koelvloeistof wordt de koude lucht de ruimte ingevoerd. Met een airconditioner kun je tot wel vijf ruimtes verkoelen op warme zomerse dagen. Let er wel op dat je een professional de airco laat installeren, zoals een airco installateur in Zeist 

De warmtepomp  

Bij een warmtepomp denk je gelijk aan je woning duurzaam verwarmen en verkoelen het hele jaar door. Met een warmtepomp heb je altijd de ideale temperatuur in huis. Een koude slaapkamer, een ideale temperatuur voor de werk- of studeerkamer en een fijne kamertemperatuur. Een warmtepomp kan dus naast verwarmen ook verkoelen. Een warmtepomp zorgt daarnaast ook nog voor ontvochting, ventilatie en luchtzuivering van de ruimte. Het is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Wil jij een warmtepomp laten installeren? Raadpleeg dan altijd een professional.  

De verschillen 

Het grootste verschil is eigenlijk dat een airco is voor verkoeling, maar ook kan verwarmen en een warmtepomp is voor verwarmen, maar ook kan verkoelen. Verwacht met een warmtepomp dan ook geen temperaturen van 16 graden in je woning, maar slechts enkele graden kouder. Dit komt doordat een warmtepomp de koude lucht weghaalt, maar niet verkoelt met koelvloeistof zoals een airconditioner. Wil jij meer over de verschillen weten of welke het beste past bij jouw huis? Raadpleeg dan altijd een ervaren airco installateur, zoals Nova Clima.