Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

Kenmerken van een keuken in de moderne stijl

De moderne stijl

De moderne stijl is een hele strakke stijl en er zit ook flink wat overlap met de minimalistische stijl. Allebei zijn ze namelijk vooral functioneel bedoeld, daarom past deze stijl ook zo goed bij keukens. Een keuken moet namelijk fijn zijn om in te koken en makkelijk schoon te maken zijn. Het doel van de moderne stijl is om dat te combineren met een strakke en moderne uitstraling. Dit zijn de kenmerken van een keuken in de moderne uitstraling.

 

Materialen

Veel moderne keukens hebben een glimmende, strakke uitstraling met materialen die qua kleur en uitstraling overeenkomen. Een eenduidig thema in de moderne keuken is heel belangrijk.

Je zult materialen als graniet, marmer, corian, keramiek, beton, roestvrij staal, inox, glas en bepaalde soorten hout terugvinden in de moderne keuken. Dan zul je bijvoorbeeld een keukenblad van marmer, keukenkasten van corian, keukengreepjes van roestvrij staal en een glazen achterwand tegenkomen. Het voordeel van deze materialen is dat het er strak uitziet en ook nog eens makkelijk schoon te houden is.

 

Kleuren

Wat natuurlijk hand in hand gaat met het materiaal is de kleur. Omdat een eenduidig thema erg belangrijk is zul je vaak zien dat er een kleur wordt gekozen en dat praktisch de hele keuken dan die kleur krijgt. Bij een moderne keuken zul je al snel denken aan wit of zwart en dat is logisch aangezien de meesten dat ook zijn. Het hoeft echter niet. Een kenmerk van de moderne stijl is ook dat je er een eigen twist aan kunt geven en dat kan heel goed met kleur. Een moderne keuken kan dus ook knalgroen of felgeel zijn. Het is maar net wat je zelf mooi vindt.

 

Apparaten

Je kan het eigenlijk al wel een beetje opmaken uit het woord ‘modern’. Moderne apparaten spelen een grote rol in de moderne keuken. De kans is dus groot dat je apparaten als de inductieplaat, een afzuigkap of zelfs een afzuigsysteem bij de kookplaat, een slimme koelkast, een vriezer, een vaatwasser, een quooker, een gekoelde wijnkast, een combimagnetron en een ingebouwd koffiezetapparaat tegenkomt in de moderne keuken.

 

Strak

Zoals ik al aangaf hebben moderne keukens meestal één thema, die de gehele keuken definieert. Dat is ook omdat een moderne keuken een strakke uitstraling moet hebben en één vast thema helpt daarbij. Ook zul je zien dat de kastgreepjes van de keukenkasten vervangen zijn door een druksysteem of iets dergelijks. Eigenlijk is het dus de bedoeling dat alles wat maar enigszins als onnodig beschouwd kan worden en dat het thema doorbreekt weggewerkt wordt.