Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

Zo kun jij voor een veilige kinderkamer zorgen

De kinderkamer

Het is natuurlijk enorm spannend, een kind krijgen, en er komt ongelooflijk veel bij kijken. Je moet met enorm veel dingen rekening houden. Zomaar even een weekje voor de bevalling de kinderkamer in gaan richten is geen verstandig idee. Het beste is om direct te beginnen zodra je weet dat de kleine eraan komt. Op die manier kun je alles zo goed mogelijk voorbereiden en kom je niet voor verrassingen te staan. Een van de belangrijkste dingen, zo niet het belangrijkste, is misschien wel de veiligheid van je kind. Daarom is het belangrijk om goed te weten hoe je voor een veilige omgeving kunt zorgen. Zo kun jij voor een veilige kinderkamer zorgen.

 

Pas op met verf, behang en tapijten

In veel soorten verf en behang lijm zitten chemische stoffen die niet goed zijn om in te ademen, zowel voor jou als voor je kind. Ook een goede reden om je partner dit klusje op te laten knappen. Qua verf is een soort verf op waterbasis de beste keuze, omdat hier niet zoveel schadelijke stoffen in zitten. Met dezelfde reden moet je ook proberen synthetische stoffen te vermijden in materialen die je gebruikt in de kinderkamer. Het is beter om materialen als wol en katoen te gebruiken.

 

Zorg voor goede ventilatie

Aansluitend op het vorige punt is het belangrijk om goed te ventileren. Zeker als je net geschilderd hebt of iets dergelijks moet je de boel even goed door laten waaien, om alle giftige dampen de kamer uit te krijgen. Maar ook als het kind er is moet je zorgen voor goede ventilatie, een goede luchtkwaliteit is namelijk essentieel voor een baby. Het advies is om de kamer dagelijks een half uur te laten ventileren.

 

Let op de temperatuur

Net als een goede luchtkwaliteit is een goede temperatuur erg belangrijk voor een kind. Over het algemeen is een gemiddelde temperatuur van achttien graden perfect om in te slapen. Zet het babybedje echter niet naast de verwarming, dan wordt het namelijk al gauw te warm. Ook het dekbed/dekentje is erg belangrijk voor een goede temperatuur. Die kun je afwisselen, afhankelijk van de weersomstandigheden van dat moment. In de zomer is een dekentje vaak zat en in de winter is een dekbed geen overbodige luxe.

 

Pas op met electra

Wanneer kinderen een beetje beginnen te groeien worden ze nieuwsgierig en gaan ze de omgeving verkennen. Dan moet je ervoor zorgen dat er niks gevaarlijks aanwezig is dat je kindje potentieel aan zou kunnen raken. Het is daarom verstandig om de stopcontacten af te schermen met afdekplaatjes, te zorgen dat de baby geen warme lampen aan kan raken en om snoeren en draden, waar je verstrikt in kan raken, weg te werken.

 

Veilig meubilair

Het is belangrijk om je meubilair op tijd te kopen. Op veel meubels zitten vaak een hoop chemische stoffen die niet heel gezond zijn om in te ademen voor je kindje. Dus zet ze op tijd in elkaar en zorg ervoor dat ze goed door hebben kunnen luchten, zodat alle ongezonde stoffen de kamer uit zijn. Ook is het belangrijk om te zorgen dat je baby niet zomaar overal af kan vallen, op kan klimmen en tegenaan kan stoten. Zorg dus voor een bedje waar een kind niet zomaar uit kan klimmen en dat het raam niet makkelijk bereikbaar is. Ook is het belangrijk dat de deurknoppen kast kinderkamer niet te makkelijk open te krijgen zijn om te voorkomen dat er allerlei dingen gepakt worden die pijn kunnen doen. Zorg er ook voor dat de verwarming beschermt is. Een warme verwarming wil je namelijk liever niet aanraken.

 

Bescherm harde hoeken

Een kind, op welke leeftijd dan ook, let gewoon niet altijd op en ze lopen dus wel eens ergens tegenaan (ook letterlijk!). Daarom is het belangrijk om te zorgen dat harde hoeken van bijvoorbeeld een bureau, een kast, deurknopjes, een vensterbank en het bed goed afgeschermd zijn. Dat kun je doen met wat zachte beschermers van schuim. Het is immers beter om te voorkomen dan om naar de dokter te moeten.