Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

Wat is een dakraam?

Eenmaal gemaakt door een architect, wordt een dakraam een ​​van de intermitterende elementen van het gebouw. Dakramen hebben, net als andere detail elementen van een huis, een tweeledig doel: bescherming tegen de dingen van buiten en het verbeteren van binnenruimtes met natuurlijk licht. Afhankelijk van de geografische omgeving, richting en positie in het gebouw, draagt ​​de zon warmte en schittering met zich mee. Veiligheid, in termen van brand- en valgevaren, structurele integriteit, akoestische vereisten en lichtdoorlatendheid voor warmtegeleiding zijn allemaal belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van het juiste materiaal voor dakramen.

 

Het juiste dakraam kiezen

De eerste is gebaseerd op de ontwerp behoefte aan daglicht binnen de toelaatbare grens van warmtewinst via warmtegeleiding en specifieke warmtewinst, terwijl de tweede afhankelijk is van het materiaal, zoals veiligheidsglas, polycarbonaat plaat of GVK-panelen. In termen van lichttransmissie en warmtegeleiding per oppervlakte-eenheid van het dakraam blootgesteld aan de externe omgeving, hebben al deze materialen verschillende prestatiekenmerken. Wanneer u besluit dat lichtstraten kopen de volgende stap is, is het altijd verstandig een ​​architect of een professional te raadplegen aangezien zij weten wat het meest geschikt is, niet alleen voor de esthetiek, maar ook voor het ontwerp en de materialen die het beste bij uw huis passen. De kosten en duurzaamheid van het dakbedekkingsmateriaal zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van het juiste dakbedekkingsmateriaal zodra het ontwerp en de selectie van het dakbedekkingssysteem zijn gekozen volgens de projectvereisten. Om het geschikte materiaal te kiezen, moet men een kosten-batenanalyse maken op basis van de verwachte levensduur van het gebouw. Dakplaten van aluminiumlegering hebben bijvoorbeeld een langere levensduur dan gegalvaniseerde gecoate staalplaten, hoewel deze laatste minder duur is.

 

Veiligheid bij een dakraam

Ontwerpbelastingen – statisch, wind, seismisch, valgevaar en brandgevaar zijn de meest voorkomende veiligheidsrisico’s voor dakramen. Het gevaar neemt toe naarmate het gewicht van het materiaal toeneemt, evenals hun prestaties onder bepaalde gevaren. Als de installatie locaties het kwetsbaar maken voor risico’s, is het veiligste alternatief het gebruik van een materiaal dat lichtgewicht is en een solide frame systeem heeft, evenals een materiaal dat bestand is tegen vuur en niet uiteenvalt. Afgezien van de esthetiek, kunt u uw dakraam het beste matchen met uw veranda glazen schuifwand, liefst van hetzelfde materiaal zodat de veiligheidsmaatregelen die u toepast op de dakramen van uw huis ook op uw schuifwand kunnen worden toegepast. Het is altijd het beste om professionals te raadplegen voordat u uw dakraam koopt.