Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

Welke soorten dakbedekking zijn er?

Elk dak is verschillend, om deze reden moet elk dak ook anders behandeld worden. Heb je lekkage of geconstateerd dat jouw dak reparatie nodig heeft? In dit geval is het verstandig zelf het probleem te constateren of een ervaringsdeskundige, in dit geval een dakdekker in te schakelen. Een dakdekker doorloopt een stappenplan ter oriëntatie, waar de mogelijke dakreparatie moet worden uitgevoerd. Maar welke soorten dakbedekking zijn er eigenlijk, en wat past goed bij jouw dak? In dit artikel hebben wij dit voor jou uitgezocht.  

Kunststof- en PVC dakbedekking 

Dit is geschikt voor kunststof bedekking en kan voor zowel platte als schuine daken worden gebruikt. Een voordeel van PVC is dat het een milieuvriendelijke werkwijze is dan bitumineuze dakbedekking. Het materiaal is dunner en eveneens 100% recyclebaar. Het tweede voordeel van PVC is dat het een laag geprijsd materiaal is. Dit scheelt dus ook in de kosten. Het verwerkingsproces van PVC gaat door middel van thermisch lassen en heeft een levensduur van 20/30 jaar.  

Koper- en zink dakbedekking  

Zink is materiaal dat gebruikt wordt voor gevelbekleding. Het materiaal is voor zowel grote als kleine gevels een ideale oplossing. Gevelbekleding biedt verschillende voordelen: het is zeer onderhoudsvriendelijk, je hebt er dus niet elk jaar werk van om dit te onderhouden. Net als kunststof is zink een duurzaam product. Ook niet onbelangrijk: het heeft een strakke uitstraling en komt mooi tot zijn recht bij moderne huizen. Echter is het wel verstandig om bij de toevoeging van koper, asfalt, vers beton en ijzer in acht te nemen dat de kans op roest en afbreking aanzienlijk groter is.  

EPDM-dakbedekking 

Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer is de volledige naam van deze afkorting. Ook deze populaire manier van dakbedekking wordt gebruikt voor platte en licht stijlen daken. Het materiaal wordt al meer dan 50 jaar intensief gebruikt. Geen wonder dat het dus nog steeds populair is. Het materiaal bestaat uit rubbers en elastomeren. Enkele voordelen: kans op scheuren is klein, erg flexibel systeem, snelle verwerking en het is licht materiaal, waardoor er niet gebruikt gemaakt hoeft te worden van zware onderconstructies. Het nadeel is wel dat die materiaal erg prijzig is. Ook moet je uitkijken met het gebruik van chloor, aangezien EPDM dit lastig kan verdragen.