Het Thuisgevoel
Image default
Woningen

Welke soorten sloten zijn er?

Er zijn verschillende soorten sloten. Maar wat is nu het verschil tussen al die soorten sloten? Waarom is de ene beter dan de andere? Dat zijn allemaal vragen die je kan hebben. Vooral de slotenmaker uit Amersfoort krijgt deze vragen bijna iedere dag. Daarom onderstaand antwoord op al deze brandende vragen over soorten sloten. Zo kan je beter een keus maken op het moment dat je een slot moet aanschaffen.

Insteeksloten

Insteeksloten kan je onderverdelen in twee soorten. Namelijk een normaal insteekslot en een smal insteekslot. Insteeksloten worden doorgaans ook cilindersloten genoemd, omdat ze bediend worden met een cilinder.

Slimme sloten

Slimme sloten zijn vrij nieuw. Het zijn sloten die elektronisch werken. Deze worden geopend met een telefoon, smart key of afstandsbediening. Deze werken dus niet met een sleutel. Soms ziet een slim slot eruit als een normaal insteekslot. Maar dit is niet altijd het geval.

Normale insteeksloten

Normale insteeksloten vindt je vaak in deuren van massief hout. Deze sloten zijn redelijk groot. Insteeksloten zijn de sloten die in de deur zitten. De sloten zijn voorzien van een dag- en een nachtschoot. De dagschoot is het bovenste deel wat in de deur gaat en eigenlijk altijd uitsteekt. De nachtschoot is het deel dat er alleen uit komt als je de sleutel rechtsom draait.

Smalle insteeksloten

Smalle insteeksloten vindt je vaker op plastic- of metalen deuren. Deze zijn ondieper dan de normale insteeksloten. Ook de smalle insteeksloten zijn voorzien van een dag- en een nachtschoot.

Oplegsloten

Een oplegslot wordt niet in de deur gemonteerd, maar erop. Dit slot ligt er dus bovenop. Tegenwoordig zie je dit soort sloten niet meer zo vaak. Meestal zitten deze op hekken buiten.

Meerpuntssloten

Meerpuntssloten zijn sloten die net als een insteekslot in de deur zitten. Het grote verschil is dat een insteekslot de deur maar op één punt sluit. Een meerpuntsslot sluit de deur op meerdere punten af. Met maar één sleutelgat.