Het Thuisgevoel
Image default
Zakelijk

Tips voor het kopen van een piano

Eindelijk besloten om te gaan beginnen met pianospelen? Dan zul je ongetwijfeld een piano moeten aanschaffen, en dat kan best lastig zijn. Zo is er een ontzettend groot aanbod aan piano’s te vinden, zowel gebruikt als splinternieuw. Wanneer je net begint met pianospelen lijkt het aantrekkelijk om naar de plaatselijke kringloopwinkel te gaan om daar de eerste beste piano op te halen. Echter is dat een van de grootste fouten die je kunt maken als ‘beginnend pianist’. In deze blog worden daarom een aantal tips gegeven zodat jij straks voor de juiste prijs een goede piano weet te vinden.

 

Neem de tijd

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, neem je tijd! Zo kan heel verleidelijk om meteen naar de plaatselijke pianoboer te gaan om een piano te halen. Echter is de kans groot dat je een piano koopt waar je binnen de kortste keren spijt van hebt. Lees je eerst goed in om daarna op pad te gaan langs verschillende pianoverkopers. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende mogelijkheden en wat je per prijsklasse kunt verwachten. Het belangrijkste is dat je niet over een nacht ijs gaat. Het is tenslotte wel iets waar je vele uren op bezig gaat zijn. En in sommige gevallen komt de piano ook nog op een prominente plek binnen je woonkamer te staan.

Welk merk?

Wanneer je naar een pianowinkel gaat zul je daar vaak 1 of 2 topmerken, een middenklasser en een ‘chinees’ vinden. Voorbeelden van topmerken zijn Schimmel, Sauter of Grotrian Steinweg. Deze piano’s worden grotendeels met de hand gemaakt, en zijn daarom allemaal verschillend van elkaar.

Vervolgens kom je uit bij de middenklassers, dit zijn merken als August Forster, Seiler of Kawai. Dit zijn over het algemeen kwalitatief goede piano’s die ook nog redelijk waardevast zijn. Dit zijn dan ook vaak merken die je zult tegenkomen bij de tweedehands afdeling. Tussen deze piano’s zijn nog wel wat pareltjes te vinden, echter moet je wel weten waar op te letten.

En als laatste kom je uit bij de ‘Chinese piano’. Dit zijn piano’s die in China aan de lopende band geproduceerd worden. Veel van deze piano’s worden onder een Duitse merknamen verkocht die in het verleden wél goede piano’s wisten te produceren. Over het algemeen zijn deze piano’s zeer slechte investeringen. Zo spelen ze in het begin nog wel oké, echter gaan ze snel achteruit en zijn ze tweedehands niet meer te slijten.

Het is en blijft lastig om voor een geschikte prijs de juiste piano te vinden. Zoals net al naar voren kwam, neem je tijd, en neem geen overhaastte beslissingen. Stel dat je nu een piano hebt gevonden, maar je bent er niet helemaal zeker van? Laat dan een aankoopkeuring uitvoeren. Zo krijg je een goed onafhankelijk advies en weet je als koper zeker dat je geen miskoop begaat.

 

Piano integreren in het interieur

Een piano wordt naast muziekinstrument vaak ook gebruikt in het interieur. Het kolosale formaat is iets om rekening mee te houden. Zoek je een meubelzaak in Overijssel dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen in deze lijst met woonwinkels in Overijssel.